Feia temps que la direcció del certamen anava al darrere de l’exposició de la banda de thrash-metal Metallica. Per fi els organitzadors han aconseguit dur a la fira aquesta mostra inèdita. Hi haurà tot tipus de material: discs, ninots de la banda, llaunes, cartells, documentació i objectes molt curiosos. Fins i tot es podran veure discos que difícilment es poden trobar al mercat perquè són edicions limitades. “Serà una exposició molt atractiva de veure. El públic estarà encantat”, ha afirmat Vilella.

Els Mustang, convidats especials

L’altre atractiu de la fira serà un estand dedicat a Els Mustang, la banda barcelonina que va ser reconeguda a tot l’estat durant els anys 60. Un dels seus èxits va ser la cançó ‘Submarino amarillo’. Una de les estrelles del grup, Santi Carulla, estarà darrere del mostrador durant els tres dies que durarà el certamen. A la parada es podrà trobar material de l’època, cartells i tot tipus de documentació que el públic podrà comprar.

A la fira hi haurà 160 expositors. Molts arribaran d’Europa. Països com Anglaterra, Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i Holanda hi participaran. Tampoc no hi faltaran botigues procedents dels Estats Units i el Canadà. I com passa cada any hi haurà la presència dels expositors catalans i de la resta de l’estat. “Els expositors coneixen molt bé el públic de la fira i durant tot l’any preparen el material que portaran”, ha dit el director de l’esdeveniment, Joan Carles Vilella. Com en l’última edició s’espera que visitin el certamen unes 15.000 persones.

fira Internacional del disc de Barcelona

El vinil arrassa a la fira

La majoria d’expositors vendran vinils. De fet, aquest format musical està de moda. Segons l’organització, la majoria dels grups novell el trien perquè les portades són molt vistoses i atractives. Fins i tot hi ha grups musicals que reediten treballs que havien publicat en CD i ara han triat el disc tradicional. De fet, les vendes de vinils han crescut en el darrer any un 10 %. I sembla que la tendència de creixement es mantindrà en els pròxims anys. Les xifres ho deixen clar: fa vuit anys la fira exposava un 90 % de CD davant del 10 % de vinils. Ara els números s’han invertit i el vinil és el suport més present arribant al 90 %.

Què passarà amb el CD?

Vilella ha assegurat que el CD encara té el seu públic i que sobretot s’utilitza per escoltar música en el cotxe. Considera que la venda d’aquest suport quedarà estancada, però que en cap cas desapareixerà. “No creiem que en un futur hi hagi un resorgiment del CD, com ha passat amb el vinil”, ha sentenciat Joan Carles Vilella. És tan clara la tendència a la baixa que un dels gegant de productes electrònics d’Anglaterra, Best Buy, està retirant els CD de les seves prestatgeries.