La Filmoteca de Catalunya ha programat per a principis de setembre dues sessions dobles dedicades a Harun Farocki, mort fa dos anys. Qui va ser fundador del nou cinema alemany i creador d’obres amb fort contingut polític, també és el protagonista de l’exposició “Empatia”, que es pot veure a la Fundació Tàpies fins al 16 d’octubre.

Els quatre films programats, segons la Filmoteca, “revelen el pensament profund de Farocki per esbrinar allò que hi ha darrere les imatges produïdes per la societat contemporània“. El divendres 2 de setembre a les 19 h es projectarà ‘La doble cara de Peter Lorre’, un film que commou sobre la vida d’aquest mític actor exiliat a Califòrnia. L’altre film de la sessió de divendres és ‘Jean-Marie Straub i Danièlle Huillet estan rodant una pel·lícula segons la novel·la “Amèrica” de Kafka’ (1983), un homenatge a Straub, cineasta exemplar per Farocki.

La sessió del dissabte 3 de setembre començarà a les 19.30 h amb la projecció d’El sabor de la vida’ (1979), sobre la vida quotidiana berlinesa dels anys vint. Seguidament, es podrà veure ‘Vida-RFA’ (1989-90), una dissecció sorprenent de la República Federal d’Alemanya, en què la vida se’ns mostra com una representació.

Farocki va néixer el 9 de gener de 1944 a Novy Jicin (Neutitschein), en aquells moments Sudetengau, avui República Txeca. Entre 1966 i 1968 estudià a la recentment oberta Acadèmia de Cinema i Televisió de Berlín, de la qual va ser expulsat per motius polítics per pertànyer al grup Agitrop, creadors de films de propaganda revolucionària. Durant deu anys va ser, a més a més, redactor i editor de la cèlebre revista de cinema ‘Filmkritik’. El 1990 s’aboca al món de les arts visuals creant diverses instal·lacions i celebrant exposicions col·lectives o individuals a museus i galeries d’arreu del món. Al llarg de 35 anys va produïr més de 100 obres, que inclouen cinema, televisió infantil, documentals, assajos cinematogràfics i cinema de ficció. Va morir a Berlín l’any 2014.