Encara que sembli mentida, aquest ball d'arrel africana, basat en un ritme anomenat 'yuca' que ara es coneix com 'guaguancó', ha dut a l'Hotel Catalonia experts cubans exiliats a Europa i fanàtics dels ritmes cubans de mig món. Tot i que és obert a tothom, es tracta, en principi, d'una convenció per a experts en la matèria. Jorge Camagüey, barceloní d'adopció, és l'ànima de tot plegat. Molts dels participants, que han hagut de inscriure's i pagar uns 100 euros, en el cas del passi de tres dies, són professors de ball als seus països. Altres, senzillament, es van aficionar un dia a la salsa i el guaguancó és el moll de l'os de tot plegat. La música és tan important com el ball. De fet, el festival es va inaugurar ahir amb una conferència sobre la influència de la música abakuá en la rumba cubana, a càrrec del mestre Gregorio Hernández. Per 80 euros es pot assistir als tallers i si només es vol gaudir d'una nit de festa el preu és de 25 euros.

La trobada, a més, es envairà altres espais amb notes caribenyes, com la Sala Bikini on es farà la festa de clausura del festival i el Casinet d’Hostafrancs on es duen a terme els tallers.

La convenció ha estat organitzada pel ballarí cubà Jorge Camagüey i compta amb el suport de l’ Instituto Cubano de la Música i el consulat cubà de Barcelona.