En el Grec, les bones valoracions de la crítica no sempre anaven acompanyades d'un èxit de públic, però la tendència s'ha trencat. Aquest any han assistit al festival més de 141.000 espectadors, gairebé 20.000 més que en l'edició anterior. També ha crescut l'oferta, amb un total de 94 espectacles de pagament, 15 més que l'any passat, als quals se suma l'oferta gratuïta que també ha tingut molt bona acollida. La ocupació total d'aquest any se situa en un 71%, 14 punts per sobre de l'any passat. L'organització es mostra satisfeta amb aquest balanç provisional, i espera que aquest dinamisme s'encomani a tota l'escena barcelonina. RAMON SIMÓ, director del Grec "El festival ve d'unes ocupacions que estaven en la mitjana d'ocupació de la temporada barcelonina, aquest any anem una mica per sobre d'aquestes ocupacions i espero que sigui un missatge de canvi i bo per a tothom." Els espectacles amb més afluència de públic, de més del 80%, han estat els de música i dansa, seguits del circ i el teatre, que han omplert més del 60% de les butaques. En total 16 espectacles han exhaurit les entrades. És el cas del concert de Joan Manuel Serrat, que ha estat la proposta més demandada d'aquest any. El nou equip de govern municipal aplaudeix les dades, però suggereix un nou enfocament per a l'any que ve. BERTA SUREDA, comissionada de Cultura de l'Ajuntament "Necessitem reduir la distància entre la creació i la cultura de base i els grans esdeveniments i institucions. També m'agradaria analitzar les possibilitats de redistribució territorial." El consistori també vol descentralitzar el festival i fer arribar espectacles a tots els districtes i altres ciutats de l'àrea metropolitana. L'actual director, Ramon Simó, serà l'encarregat d'implantar aquests canvis l'any que ve. De cara a 2017, l'Ajuntament convocarà un concurs públic de producció del festival amb la idea d'arribar a un públic encara més ampli.

“El Grec ha estat artísticament un èxit”, assegura el director, Ramon Simó, que avui ha fet balanç d’aquesta edició del festival. Per Simó s’ha aconseguit que sigui “un festival de creació”, un festival “arriscat” que ha aposta per “apropar la contemporaneïtat al màxim de gent possible”. “És un Grec que deixarà alguns espectacles en la memòria” assegura Simó, com l’espectacle de circ d’ahir ‘Il n’est pas encore minuit’, de la companyia francesa XY.

Un missatge d’optimisme

Han crescut els espectadors i també l’ocupació dels espectacles. Fins a 16 espectacles han aconseguit penjar el cartell d’entrades exhaurides, com per exemple ‘Peeping Tom‘, ‘Una nit a Broadway’, Federico García o ‘Digue’m la veritat’. D’entre aquests espectacles, però, el més vist i que el ha omplert totes les sessions ha estat Joan Manuel Serrat, amb 10.500 espectadors. De fet, les propostes de música han estat les que han tingut una millor  venda d’entrades, del 75% de mitjana, mentre que, en conjunt, l’ocupació del festival ha estat del 60%. Simó espera que els “bons resultats del Grec siguin un missatge d’esperança” i que marquin l’inici d’un cicle positiu després d’una temporada “complicada”.

S’obre un concurs públic per a 2017

Ramon Simó serà el director del festival Grec durant un any més. Ho ha anunciat la comissionada de Cultura, Berta Sureda, que també ha dit que, un cop acabi la pròrroga de Simó, la intenció de l’Ajuntament és encetar un concurs públic de producció del Grec. Sureda ha explicat que volen “reduir la distància entre la cultura més de base i les grans institucions i esdeveniments” i, per això, parlaran amb tots els sectors implicats. De moment, Ramon Simó ja ha avançat que encara té “feina per fer” i que s’hi pensa presentar. D’altra banda, Sureda també ha anunciat que estudiaran les possibilitats de “redistribució territorial” del festival perquè “impacti en els barris perifèrics de la ciutat” i, fins i tot, eixamplar les fronteres més enllà, a l’àrea metropolitana. Per Sureda, cal aconseguir que “Barcelona sigui un Grec tot l’any”, és a dir, que la ciutat sigui els 12 mesos culturalment tant vital com ho és durant el festival.