Aquest dissabte ha cremat una falla com les que es fan a València per Sant Josep a Barcelona. És la jornada fallera que aquest any s’ha celebrat a la platja del Bogatell, al Poblenou. Després d’uns anys sense poder-la cremar a causa de les restriccions municipals a l’hora de fer focs a espais públics, aquesta vegada es podrà cremar el monument faller a partir de les vuit del vespre.

Prèviament, tots aquells que s’hagin acostat fins al punt hauran pogut gaudir de tot el cicle faller, organitzat per l’Espai País Valencià. Els actes han començat a les 13 h a Can Saladrigas amb la crida a les festes, que s’ha fet des del balcó de l’escala de la Casa de la Festa. Seguidament ha estat el torn d’un dinar popular, on la paella ha estat el plat estrella, com no podia ser d’una altra manera.

A les cinc ha començat una cercavila, que s’ha parat per les seus de diverses entitats i associacions del Poblenou, amb una parada especial a Tío Che, on la gent s’ha pogut prendre una orxata, com és costum. A la mateixa hora, s’ha plantat la falla en un espai situat entre el final de la rambla del Poblenou i la sorra. Que després de ser admirada durant tres hores, serà cremada a les vuit del vespre. Posteriorment, està previst celebrar una festa a l’Ateneu Popular Octubre.

La falla, seguint la línia dels altres anys, té un to reivindicatiu i irònic. El monument, amb el títol ‘Falla incorrupta de Santa Rita’, està centrada amb la figura  de Rita Barberà, amb la part central del monument que imita una gran ampolla de ginebra amb la imatge de l’exalcaldessa de la València. Els ninots que envolten la falla fan referència a l’actualitat del Poblenou, el barri que ha acollit la festa.

El monument ha estat construït artesanalment pels voluntaris de l’Espai País Valencià. D’aquesta manera, l’entitat vol mantenir el sentit autèntic de la festa, més reivindicativa i crítica, allunyant-se de la institucionalització que ha viscut la festa a València.

La festa, que fa anys que es va celebrar s’ha trobat amb uns quants entrebancs, sobretot a l’hora de la “cremà”. Precisament, l’any passat es va haver de suspendre a l’últim moment per no tenir els permisos necessaris per cremar-la. Per això, aquest any, ha decidit comptar amb la complicitat d’entitats del barri, com són la Colla del Drac i el Centre d’Imatgeria Festiva de Can Saladrigas, que els han cedit un espai per construir la falla i els han ajudat a aconseguir els permisos necessaris per poder fer la foguera.