(ACN) El Museu Marítim de Barcelona ha obert les portes de la nova exposició “Del gòtic al metavers: 3/4 de mil·lenni Consolat de Mar”, una mostra immersiva que posa l’accent sobre els 750 anys d’història d’aquesta institució i que es podrà visitar de manera gratuïta des del 15 de juny fins al 22 d’octubre. A través d’una dotzena d’etapes, la mostra repassa el rol i la importància del Consolat de Mar en aspectes com el dret marítim, la regulació del comerç i la resolució alternativa de conflictes.

Una institució cabdal per a la identitat catalana

L’estrena d’aquesta exposició s’emmarca en la commemoració dels set segles i mig del Consolat de Mar, una institució que, tal com ha recordat el cònsol major, Jordi Domingo, va tenir “un paper cabdal en la construcció de la identitat i la cultura catalanes”, així com la seva projecció al món. Per tal de celebrar l’efemèride, el Consolat està portant a terme diverses iniciatives, com és el cas d’aquesta mostra interactiva i didàctica que permetrà acostar la institució al públic.

La proposta està comissariada pel periodista Plàcid Garcia-Planas i l’historiador i crític d’art Ricard Mas, que mostren el rol i la importància del Consolat de Mar en diferents aspectes, així com la incidència que va tenir en àmbits com la cultura, la gastronomia i els costums.

Realitat virtual per navegar en una embarcació típica dels segles XIII i XIV

Així, a través d’una dotzena d’etapes que barregen formats i temporalitats diferents, es fa ús de mapes, maquetes, reproduccions, armadures, monedes, vídeos i facsímils per explicar als visitants anècdotes, curiositats i contrastos històrics a partir de la història de la institució barcelonina. A més, la mostra incorpora una sala que disposa d’una visió de 360 graus on petits i grans, a partir d’unes ulleres, podran estar en una coca, una embarcació àmpliament utilitzada entre els segles XIII i XIV, i podran agafar-ne el timó, hissar-ne les veles, obrir cofres i veure cartes de navegació.

A més, la mostra també permetrà descobrir algunes curiositats, com per exemple a qui li tocava pagar si sortia alguna cosa malament durant una travessa, els riscos que suposava viatjar, com es decidia si s’atacava un altre vaixell i com es repartien els àpats i els càstigs a bord.