En el marc del programa d’homenatge a l’arquitecte Enric Miralles, mort prematurament als 45 anys fa dues dècades, s’ha inaugurat al Centre Arts Santa Mònica “Miralles. Fotos i collages”. És una de les exposicions destacades de les cinc que formen el programa.

La mostra permet descobrir els collages fotogràfics que realitzava com a eina del seu procés creatiu, tant en l’elaboració de projectes com per documentar viatges. Es va inspirar en David Hockney i en Gordon Matta-Clark.

La seva parella i col·laboradora, Benedetta Tagliabue, cocomissària del programa Miralles, explica que “a l’Enric no li agradava que un cop acabat un projecte arribés un fotògraf i fes ‘la foto’, en majúscules. Per a ell l’arquitectura no era un sol punt de vista, sinó diversos, com en la vida”.

Perspectives simultànies

Els collages fotogràfics li permetien fer oblidar la tradició de la perspectiva per inventar-ne una de simultaneïtat. Tot i que molts dels que s’exposen formaven part d’estudis per a desenvolupar projectes (no sempre conclosos), n’hi ha també que documenten moments interessants de viatges o de la seva vida.

En alguns hi apareix Benedetta Tagliabue. “Eren viatges per imaginar coses. Per als arquitectes és tant o més engrescador que la realització del projecte el procés d’estudi previ”, comenta. Es poden veure fotomuntatges d’obres arquitectòniques com la Sidney Opera House o el monument als veterans del Vietnam de Washington, però també de paisatges de la Toscana o Lanzarote.

Llegat Miralles a Barcelona

De Barcelona destaca el collage del projecte de la seu de Gas Natural, a la Barceloneta. Enric Miralles és conegut a casa nostra per aquest i d’altres, com les pèrgoles del passeig de Nova Icària, i, sobretot, la coberta del Mercat de Santa Caterina.

L’exposició, comissariada per Salvador Gilabert, roman a l’Arts Santa Mònica fins al 30 de juny.