Al llarg de la Festa Major de Barcelona hi ha dues actuacions castelleres, la del dia de la Mercè,  en què participen les sis colles de la ciutat, i la de colles convidades, en què tradicionalment participen els Castellers de Barcelona, conjuntament amb dues colles que en els darrers anys han estat els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

L’any 2000 es va redactar el Protocol Festiu de Barcelona, que regula els actes de les festes populars que es fan al llarg de l’any. En un dels annexos del document s’hi especifica el format de la diada de colles convidades, és a dir, els Castellers de Barcelona com a colla amfitriona i degana de la ciutat, i dues colles de primer nivell. Aquesta organització seria vàlida fins a la creació de la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona (CCCCB), entitat creada el 2006.

Segons els Castellers de Sants, el 2011 les colles van arribar a un acord pel qual a la diada havien de compartir plaça dues colles de fora i la colla de la ciutat amb millors registres l’any anterior, un criteri que en els darrers anys afavoreix els santsencs. Després de reunions a diverses bandes, l’ordre i el nombre de colles de la diada del dia 23 no s’ha mogut: hi participaran els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Barcelona. Tot i que es va intentar donar entrada als Castellers de Sants a la diada ampliant el nombre de colles participants, els santsencs han declinat ser-hi com a mesura de protesta.

Denuncien que no s’han respectat els acords presos en el si de la Coordinadora de Colles i creuen que l’Ajuntament defensa “una proposta retrògrada, feta a mida d’una situació passada que no reflecteix la realitat actual del panorama casteller”. Darrere el manteniment del format de la diada, els borinots hi veuen un tracte de favor cap als Castellers de Barcelona i demanen que la selecció de la colla local es faci per mèrits obtinguts a plaça.