Amb el claustre romànic de la catedral de la Seu com a únic decorat, el Retaule evoca episodis de la vida del bisbe Ermengol, contemporani de l'Abat Oliva i una figura clau en la formació de Catalunya al segle XI. LLUÍS OBIOLS, director del 'Retaule de Sant Ermengol' "És un per una banda un espectacle històric i un referent a la ciutat. Una iniciativa que aglutina més d'un centenar de persones des de fa més de mig segle i que continua molt viva amb el teixit social de la ciutat." Una obra del patrimoni català amb un treball d'il·luminació acurat fins a l'últim detall. I per als qui no puguin fer un salt a la Seu d'Urgell, a la ciutat es poden veure les imatges fins ara inèdites del retaule que el cineasta Val de Omar va enregistrar l'any 1963. CARLES GUERRA, director de la Virreina Centre de la Imatge "Són unes imatges autèntiques de cerimonials, rituals... Així, doncs, tenim que les imatges més populars, més ancestrals, són la base per a una estètica nova, per a una estètica d'avantguarda." Aquest document audiovisual, el va desenterrar el Museu Reina Sofia per a l'exposició "Desbordamiento de Val de Omar", i es pot veure a la Virreina fins al 2 de setembre.
Un retaule medieval
L’espectacle és una obra de prosa en vers escrita per Esteve Albert, que es representa des de l’any 1957 a l’únic claustre romànic de tot Catalunya, el de la Seu d’Urgell. Algutina més d’un centenar d’actors i tècnics que escenifiquen diversos episodis de la vida de Sant Ermengol, bisbe de la Seu des de l’any 1010 fins a 1035 i personatge clau en el procés d’expansió dels comtats pirinencs i la formació de Catalunya. L’obra es representa a la Seu d’Urgell del 6 al 14 d’agost a les 22.30 h
El sedaç de Val de Omar
L’any 1963, el prestigiós cineasta Val de Omar va gravar la representació del retaule a la Seu d’Urgell, en el marc d’una sèrie de documentals sobre manifestacions folklòriques de l’Estat espanyol. Fins fa ben poc, aquestes imatges es van mantenir inèdites, però es van descobrir arran de l’exposició “Desbordamiento de Val de Omar” que el Museu Reina Sofía va dedicar al cineasta. Des d’aquest juliol, la Virreina acull l’obra experimental, innovadora i pionera de Val de Omar, que exerceix una recerca tecnològica constant i busca una noció insòlita de l’espectacle total.