Ni la crisi econòmica ni la del sector editorial no han restat esplendor a la gala que obre la temporada literària a Barcelona. 450 escriptors, autoritats i periodistes es van deixar veure ahir en la gran nit d'Edicions Destino, propietat del grup Planeta. El Premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, se'l va endur Álvaro Pombo amb la novel·la 'El temblor del héroe'. El protagonista és un professor de filosofia jubilat que resta indiferent davant del que passa al seu voltant, una actitud de la qual Pombo, amb 72 anys d'edat, en fuig. Per això es va presentar a les eleccions amb Unión, Progreso y Democracia. ÁLVARO POMBO, escriptor guanyador del Premi Nadal "Porque yo soy muy de presentarme a cosas (...) Pues para mí realmente este premio era una coronación de una carrera literaria (...) y me hacía ilusión, me hacía ilusión este premio." El Nadal és el premi de novel·la més antic d'Espanya, però el Josep Pla no és només de novel·la sinó de tota mena de prosa en català, també de no-ficció. Això s'ha posat de manifest sobretot aquest any que, entre els 31 originals presentats, hi havia memòries, biografies i també l'autobiografia que ha resultat guanyadora. Es tracta del relat de la infància i joventut de Rafael Nadal, que el periodista exdirector d''El Periódico' ha titulat 'Quan érem feliços'. Hi apareixen també vivències dels seus 11 germans, entre els quals hi ha el socialista Joaquim Nadal, però el que ha volgut retratar és la desaparició de la burgesia catalana de províncies, en el seu cas de Girona. RAFAEL NADAL, periodista guanyador del Premi Josep Pla "La família és una excusa per explicar una història que espero vagi més enllà i que espero que serveixi per explicar una època i un tipus de gent molt més universal que no una família concreta, no?" El Premi Josep Pla està dotat amb 6.000 euros. Tant l'obra de Rafael Nadal com la d'Álvaro Pombo arribaran a les llibreries al febrer.

Álvaro Pombo va agrair el premi tot recordant la primera guanyadora: l’escriptora barcelonina Carmen Laforet, l’any 1945, amb ‘Nada’. L’autor madrileny d’origen càntabre va llegir aquesta novel·la amb 17 anys i li va semblar la millor que mai s’havia escrit. Per això el 1975, quan va venir a Barcelona, va anar a buscar el pis del carrer d’Aribau on s’esdevé l’acció, però ahir mateix li van explicar que era un espai del tot imaginari (tot i que Laforet va viure molts anys a la cantonada d’Aribau amb Consell de Cent).

La novel·la guanyadora del Premi Nadal està localitzada en un pis del carrer de Ríos Rosas, a Madrid. El protagonista és un professor de filosofia jubilat que l’autor defineix com un intel·lectual sense arrels i amb indiferència per la societat actual que l’envolta. Pombo va explicar que, de la mateixa manera que Adolf Hitler va ordenar les pitjors matances quan ja no podia fer discursos en públic, el professor Román es torna covard quan deixa d’estimular alumnes amb la filosofia.

Els records d’una família burgesa de Girona

El jove Rafael Nadal que podrem conèixer en llegir ‘Quan érem feliços’ és tot el contrari que el vell intel·lectual perfilat per Pombo: molt arrelat a la burgesia gironina a la qual pertany, Nadal completa la primera etapa de la seva vida amb el compromís polític en la clandestinitat i durant la transició. Rafael Nadal va dir que precisament el que ha volgut retratar, a partir de les seves vivències personals i lluny de l’anàlisi historicista, és la desaparició d’aquella burgesia de províncies avui integrada dins la classe mitjana del nostre país.

Nadal viu completament dedicat a l’escriptura des que, el 2010, va deixar la direcció d”El Periódico de Catalunya’. L’any passat ja va publicar ‘Els mandarins’, amb relats de polítics i altres personalitats que ha pogut conèixer fent de periodista. Reconeix que ara està narrant històries amb l’estil literari directe que abans no s’hauria permès en redactar una crònica, però ahir va assegurar que aquesta manera personal d’explicar les coses és justament el que avui en dia busca el periodisme.

La primera vetllada literària de l’any

Periodistes, escriptors i autoritats van sopar anit a l’Hotel Palace en la cerimònia de lliurament dels premis Nadal i Josep Pla. Fins a 450 convidats, si fa no fa els mateixos que l’any passat. No hi van faltar ni el president de la Generalitat, Artur Mas; ni la delegada del Govern a Catalunya, María de los Lanos de Luna; ni l’alcalde, Xavier Trias. També hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. El director editorial d’Edicions Destino, Emili Rosales, també va poder saludar escriptors com Pere Gimferrer, Miquel de Palol, Lucía Etxebarría, Eduardo Mendoza o Carme Riera.