Signatures de renom han volgut retre homenatge a la figura d'Antoni Tàpies. PASQUAL MARAGALL, expresident de la Generalitat "Tàpies era molt genial però molt discret..." I també molta gent anònima que s'ha acostat a deixar pal•lès i per escrit la seva admiració per l'obra de l'artista. "Paraules de condol per un pintor extraordinari que ha marcat una època." "Catalunya ha perdut un artista immortal." Operaris de la Fundació Tàpies han treballat tot el matí per omplir la sala d'obres representatives de la trajectòria del pintor. La família ha volgut contribuir a fer especial aquest dia amb la cessió de l'obra 'Terrós', que data de 1984. Un exemple més de l'estil inconfusible de l'artista. DANIEL GIRALT-MIRACLE, crític d'art "Escorcollant en les pròpies essències de la terra, del país, de la cultura catalana va crear un llenguatge de comprensió universal i diria d'impacte universal." XAVIER ANTICH, president de la Fundació Antoni Tàpies "Jo crec que ens queden moltes dècades, perquè la figura i obres de Tàpies acabin impregnant tota aquesta dimensió que segurament ara comencem a endevinar." FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "La seva obra és cabdal a la primera meitat del s.XX. Va ser capaç de crear un llenguatge propi, un llenguatge enormement complex." Centenars de persones han passat avui per la Fundació a homenatjar l'artista. Demà qui ho vulgui en tindrà una segona oportunitat. La Fundació mantindrà les portes obertes durant tot el dia, de nou del matí a nou de la nit.
Segons informa la fundació, les dues jornades de portes obertes seran aquest dimarts (de 15 h a 21 h) i dimecres (de 9 h a 21 h). La intenció és apropar a la ciutadania l’art d’Antoni Tàpies, que va morir ahir als 88 anys, com a homenatge a l’artista. També s’hi instal·larà un llibre de condol obert a tots els visitants.
La resposta del públic ha estat immediata. Més d’un centenar de persones han arribat a la Fundació Antoni Tàpies abans que obrís les portes, i han fet cua fins que els han permès l’accés a la sala principal. Allà s’hi ha instal·lat un llibre de condol, envoltat d’algunes de les obres més emblemàtiques de l’artista. Ha estat aleshores quan la cua s’ha desplaçat de la porta d’accés al llibre de condol.
Just al costat, la família de Tàpies hi ha situat l’obra “Terrós” (1984), l’imatge d’una calavera que seria un autorretrat de tàpies i que mai no s’havia mostrat al públic fins ara. Enfront del llibre de condol, els responsables de la Fundació hi han col·locat un quadre de gran format titulat “Llibre mur” (1990).
A la façana de la Fundació, situada al carrer d’Aragó de Barcelona, un cartell anuncia la mort de l’artista amb un text: “la Fundació Antoni Tàpies comunica amb tristesa el decés d’Antoni Tàpies (…). En gest de dol aquesta tarda i demà se celebra una jornada de portes obertes”.
La família de Tàpies ha volgut acomiadar-se en la intimitat, de manera que totes les mostres de condol públiques s’estan dirigint a la Fundació. També es prepara un acte d’homenatge públic al màxim nivell institucional i cultural, encara sense data. La mort de Tàpies, però, no ha modificat la programació de la sala, que el maig estrenarà una mostra d’obres de l’artista relacionades amb el cos.
Prop de 3.000 persones han visitat la Fundació Antoni Tàpies en tan sols una tarda, després que s’hagi obert el museu al públic en senyal de dol per la mort del pintor. Hi han assistit, entre d’altres, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall. L’actual president, Artur Mas, ha donat el condol a la família personalment.
Aquest dimecres hi haurà una segona jornada de portes obertes, des de les 09.00 hores fins les 21.00 hores.