ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Per combatre aquests fenòmens de 'bullying', de discriminació en l'àmbit escolar, com perquè estem educant en el que ha de ser el futur de la nostra ciutat, que volem lliure i diversa, precisament per això a l'àmbit educatiu li donem la màxima importància." MIGUEL BOSCH, director de curtmetratges "Encara que tinguis un ambient agradable, modern, que la teva mare t'entengui... ja és complicat de per si, que damunt afegir el rebuig social. I ara mateix fa molt de goig fer una eina que a mi m'agradaria haver tingut quan tenia sis anys."
El projecte s’adreça especialment al món educatiu ja que consisteix en la creació de cinc curtmetratges, d’una durada màxima de 10 minuts, sobre diferents aspectes relacionats amb la diversitat sexual i afectiva, i pensats per ser utilitzats en l’entorn educatiu amb alumnes d’educació primària i secundària. Així, es vol abordar des de l’àmbit de la prevenció una problemàtica que té una presència cada vegada més important en edats més joves: la transfòbia, l’homofòbia, i totes les altres fòbies per orientació i identitat sexual constitueixen un factor de risc i configuren el fons de les discriminacions envers les persones LGTB.
Segons ha explicat l’alcaldessa, Ada Colau, es tracta d’una proposta artística i educativa en favor de la defensa de la diversitat afectiva i per la lluita proactiva contra les fòbies. Colau ha afegit que “malgrat que s’han conquerit drets i llibertats” encara s’és “molt lluny” de la normalització de la diversitat.
Ha considerat que la clau per revertir aquesta situació és la prevenció i el canvi de valors, i per això, “l’escola és una espai clau” per tal que els infants reflexionin sobre la diversitat i el respecte. Ha afirmat que a les aules “se segueixen produint discriminacions”, que cal aturar a partir de la prevenció i l’educació.
Els cinc curts, que es podran veure en el festival FIRE!, han de servir de material per treballar a les escoles sobre la diversitat afectiva i sexual. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat que el projecte s’ha treballat a partir de la Xarxa d’Escoles per la Igualtat i la No-iscriminació i que forma part d’un material més ampli per treballar la diversitat a els aules amb infants i adolescents dels sis als 16 anys. Els curtmetratges estan dirigits per cinc reconeguts realitzadors de l’escena cinematogràfica de Catalunya com són Isabel Coixet, Miguel Bosch, Isaki Lacuesta, Carla Subirana i Judith Colell, i es lliurarà en un DVD amb una guia educativa que es distribuirà a la xarxa d’escoles públiques.
Dins dels curts, hi ha diferents estils, sensibilitats i temàtiques. Alguns són més lúdics i d’altres tracten temes greus de discriminació per aconseguir fer empatitzar i portar els infants a la reflexió sobre el perquè d’aquestes accions. L’objectiu, segons ha explicat Laura Pérez, és treballar des de la petita infància, “per construir persones responsables que lluiten contra les discriminacions i respectem i celebren la diversitat”.
Els films han estat realitzats a partir del treball voluntari de moltes persones i només han rebut una subvenció municipal de 5.000 euros.