Aquest dilluns a la tarda la família del dissenyador industrial barceloní Miguel Milá ha recollit la Medalla d’Or de Barcelona per celebrar la trajectòria professional i la projecció internacional de Barcelona. La medalla és la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Barcelona i Milá la rep de forma pòstuma, ja que el dissenyador va morir fa tres setmanes.

La Comissió de Govern va decidir atorgar-la-hi al juliol, destacant el paper de Milá com un pioner en el seu camp i amb un paper fonamental en la història contemporània del disseny català i l’espanyol. Milá va iniciar-se en el món del disseny als anys 50 i, més tard, va crear la seva empresa, Tramo, amb la qual va escalar fins a arribar a obtenir gran repercussió internacional.

Una exposició al Disseny Hub en homenatge al dissenyador

La família ha volgut mantenir l’acte de reconeixement tot i que la mort és recent. La família ha volgut recordar els últims dies del dissenyador i com era d’important la ciutat per a ell. “Li feia molta il·lusió que Barcelona reconegués la seva feina”, ha assegurat la seva dona.

Durant el seu discurs, l’alcalde ha afirmat que l’acte d’aquest dilluns “és una barreja entre entrega i homenatge”. “Milá va fer de Barcelona la capital del disseny”, ha afegit. Collboni ha volgut recordar que l’oncle de Miguel Milá va encarregar la Casa Milá. Per tant, assegura, “són famílies molt lligades a Barcelona”.

L’alcalde ha aprofitat l’acte per anunciar que l’any vinent s’organitzarà una exposició al Disseny Hub Barcelona en homenatge al dissenyador. Comissariada pel seu fill, la mostra inclourà 30 peces que Milá va cedir al museu.

L’empremta de Milá a Barcelona

El veterà dissenyador va ser el creador de bona part dels bancs, cadires i fanals que encara es troben per la ciutat. D’aquesta època són el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992, i el disseny de l’interior dels vagons del metro.

El seu llegat es pot trobar també als Jardins de la Rambla de Sants i en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verds de la ciutat. A més, el 2016 va donar el seu arxiu professional al Museu del Disseny, on es poden veure exposades icones del disseny com els llums de peu TMC i TMM i la llar de foc A-14.

Una trajectòria amb nombrosos reconeixements

La Medalla d’Or és un dels molts premis que Milá ha rebut al llarg de la seva trajectòria. El 1987 va rebre el Premi Nacional de Disseny Industrial en la seva primera edició i més tard, i en diversos anys, el Delta d’Or i el Delta de Plata de l’ADI-FAD.

També ha rebut el premi Good Industrial Design (1994) i el Compasso d’Oro Internazionale (2008), la Creu de Sant Jordi el 1993, el Premi Nacional de Cultura de Catalunya el 2010 i la Medalla d’Or al Mèrit de Belles Arts el 2016.