Les obres en un edifici del carrer de Margarit, al Poble-sec, han fet aflorar unes pintures publicitàries del segle passat. A la paret es poden veure mig esborrats uns rètols pintats amb les paraules “Gran surtido”, “champagne” o “galletas”. Tot apunta que es tractaria, segons l’Anuari Riera —una guia de comerços de l’època— de la botiga de queviures que el 1908 va regentar un tal Juan Costa a la cantonada de Margarit amb el carrer de Magalhães.
A la xarxa social X el periodista especialitzat en Barcelona Toni Vall ha demanat a l’Ajuntament la conservació del mural. Vall donava veu a un veí del Poble-sec, Conrado Xalavarder, que havia penjat la fotografia del comerç i també en reclamava el manteniment.
Un patrimoni que desapareix
Abans de l’era de la publicitat digital i les pantalles electròniques, les parets dels comerços de Barcelona estaven pintades amb rètols i lletres amb la tipologia de cada comerç. Alguns dels barris més històrics de la ciutat encara són una mostra d’aquella època, tot i que a poc a poc van desapareixent, un patrimoni que ajuda a comprendre com era Barcelona ara fa més de 100 anys. Al metro de Barcelona també van aparèixer uns cartells que promocionaven pel·lícules dels anys 60. S’anunciaven films com ‘Las novias de Fu Manchú’ i ‘Digan lo que digan’, exhibides a l’antic cine Victoria de Fabra i Puig.