El Teatre Lliure s’apropa als refugiats a través d’un muntatge, ‘De Damasc a Idomeni’, que té per objectiu recaptar fons per finançar el vaixell de salvament de l’ONG Proactiva Open Arms, per tal que es pugui mantenir 15 dies més a les costes gregues. Actors i dramaturgs fan monòlegs de cinc minuts en què expliquen les vivències personals dels qui pateixen en primera persona l’exili.

L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) assegura que Europa és el destí més perillós del món per a les persones que es mouen sense els permisos en regla, i el Mediterrani, la via d’entrada més mortífera. Segons dades d’aquesta entitat, aquest 2016 ja s’han superat els 3.000 morts a les seves aigües. Per aproximar aquesta crua realitat als ciutadans, el Teatre Lliure ha acollit la funció ‘De Damasc a Idomeni’. S’hi han unit 20 autors, 20 directors i 20 intèrprets amb l’objectiu, també, de recaptar fons per finançar el vaixell de salvament de Proactiva Open Arms, perquè es pugui mantenir 15 dies més a les costes de Grècia ajudant els exiliats.

Actors com Jordi Bosch, Emma Vilarasau, Aina Clotet, Lluís Homar, Marta Marco i Sílvia Bel han explicat l’experiència personal i real d’un refugiat. L’escenificació ha estat especial: la Sala Fabià i Puigserver s’ha convertit en un gran espai amb 20 taules independents disposades per acollir vuit espectadors cadascuna. A cada taula, simultàniament, l’intèrpret ha exposat un monòleg de cinc minuts vinculat amb l’experiència de la guerra i l’exili. Els actors han anat canviant de taula fins que el públic ha escoltat sis relats. S’hi han fet dues úniques funcions.

El projecte, ideat per Barcelona Playwrights, s’ha dut a terme en conjunció amb Proactiva Open Arms. Per seguir funcionant 15 dies més, el vaixell de l’ONG necessita 22.400 euros, i és per això que des de l’organització van estipular un import mínim de 50 euros per persona.