El tema central del congrés és “La ceràmica en l’arquitectura i l’espai públic”, perquè a Barcelona hi ha molta presència de ceràmica catalana en el seu patrimoni arquitectònic, amb la Sagrada Família i l’Hospital de Sant Pau com a principals protagonistes. Els organitzadors creuen que aquesta ha de ser una plataforma per donar a conèixer internacionalment totes aquestes obres públiques.
El Museu del Disseny (DHUB) ha acollit l’acte inaugural amb la presentació de dues exposicions. D’una banda, “Ceràmica Cumella, modelant idees”, que té com a objectiu incidir en la figura d’aquest autor. Cumella és el ceramista més important d’Espanya en el camp de l’arquitectura contemporània. De l’altra, també s’ha estrenat la mostra “Membres de l’Associació Ceramistes de Catalunya (AIC): La ceràmica a l’arquitectura i l’espai públic”, presentada per primera vegada en àmbit internacional.
Al DHUB s’hi afegiran altres institucions i centres culturals de la ciutat com el Museu Picasso, la Fundació Miró, el MNAC o Sant Pau Recinte Modernista.
Que Barcelona sigui la seu d’aquesta edició no és cap sorpresa. L’organitzador i president de l’AIC, Claudi de José, ha volgut recordar que “Catalunya i la seva capital són reconeguts per la seva aplicació singular de ceràmica en l’arquitectura“. D’altra banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, creu que el congrés serà molt positiu per a Barcelona. Tot plegat suposa “promoure tot allò vinculat amb la ceràmica“, i també “fer visible les múltiples funcions que té la ceràmica més enllà de les obres d’art i l’arquitectura”, ha afegit.