L’humor, que està fet per somriure, riure i treure-li pes a l’actualitat, pot ofendre algú? Doncs sembla que sí. Els creadors de mems Dolors Boatella i Manuel Souto han patit amenaces de demandes judicials i tancaments de comptes per fer humor. Hem analitzat amb ells els perquès.

Boatella és llibretera a Menorca i creadora de mems a Twitter, o com s’estima més dir, “memista”, perquè Màrius Serra, “un militant de la llengua, em va dir que millor ‘memista’. I la veritat és que sona millor ‘memista’ que ‘memera’, no?”, raona.

Els polítics i els personatges públics, em sap greu però no poden posar gaires barreres al que passi amb les seves imatges
Dolors Boatella, memista

Ella assegura que a la llibreria treballa amb el Photoshop obert per tenir l’agilitat de fer un mem ràpid de qualsevol notícia que pugui sorgir al llarg del dia. I alguna vegada “el propi usufructuari” —com diu ella— d’un mem se li ha queixat o l’ha amenaçat de dur-la a judici per l’ocurrència.

El dret a l’honor contra el dret a la sàtira

Va ser el cas d’Enric Millo, exdelegat del Govern espanyol a Catalunya, a qui va posar amb Photoshop un nas de Pinotxo en una foto en què ell testificava davant del jutge. El polític, a Twitter, li va replicar: “Et demano que no m’insultis tractant-me de mentider, tret que puguis demostrar davant d’un jutge el que insinues”.

“[Anar a judici] m’aniria molt malament perquè no tinc doblers per pagar advocats”, reconeix Boatella amb to sorneguer i apunta que la Constitució espanyola l’empara. “Si menteixes obertament, pot ser que algú faci servir la teva imatge com un Pinotxo”, rebla.

“No estic disposada a jugar-me la vida ni el sou per una parida. El que sí que és cert és que els polítics i els personatges públics, em sap greu però no poden posar gaires barreres al que passi amb les seves imatges. A ells els empara un dret, el de l’honor i a mi el de la sàtira”.

Els mems els utilitza tothom, però carreguen molta ideologia i qui digui que no menteix i probablement carrega una ideologia neoliberal
membre de ProyectoUna, col·lectiu d’experts en cultura d’internet

“Els mems carreguen molta ideologia”

Una membre de ProyectoUna, un col·lectiu d’experts en cultura d’internet que defugen dels personalismes i s’estimen més no difondre els seus noms, asseguren que si bé “els mems els utilitza tothom”, “carreguen molta ideologia, i qui digui que no menteix i probablement carrega una ideologia neoliberal i tirant més cap a la dreta conservadora, perquè aquesta gent acostuma a defensar que el seu no és ideologia, sinó una suposada normalitat”.

Aquestes píndoles d’humor a primera vista que anomenem mems “també es fan servir molt des de grups feixistes, neonazis i conservadors”, diuen des de ProyectoUna, “i de fet l’arribada de Trump al poder està molt relacionada amb l’ús memètic“, recorda la membre d’aquest col·lectiu.

Compte tancat per denúncies a les publicacions

Manuel Souto és encarregat d’una botiga i al seu temps lliure fa mems a Instagram. El seu punt fort és la creació de tot un vocabulari propi que ha popularitzat al seu compte d’Instagram @manuelsoutomuf, en què acostuma a comentar amb molta gràcia vídeos humorístics.

Alguns dels conceptes que fa servir són “pandemiadas vivas”, “realisando la confinasión”, “tu amiga la tóxica”, “los pasos prohibidos” o “tu amiga la setos”. “És molt graciós que els hagi calat com una cosa bona, que els fa sentir bé, que els fa gràcia i que han incorporat al seu dia a dia”, comenta sobre aquest ús popular del seu vocabulari.

Em deien ‘no t’hi fiquis. Per a què? Per què? Fas humor. Fes-me riure’
Manuel Souto, memista

“És complicat fer humor en època pandèmica perquè jo també ho visc”, raona aquest madrileny establert a Barcelona i que, justament, fins a la pandèmia tenia un compte a Instagram amb més de 120.000 seguidors que va desaparèixer d’un dia per a l’altre. El motiu? A més de fer humor donava suport a lluites, com la dels drets del col·lectiu LGTBI, o criticava violències, com la masclista.

Hi havia molta gent que no estava d’acord amb aquestes reivindicacions i que només volia que fes humor blanc. “Em deien ‘no t’hi fiquis. Per a què? Per què? Fas humor. Fes-me riure'”, i per això “vaig rebre moltes denúncies a publicacions d’Instagram” fins que li van tancar el compte. De seguida va obrir-ne un altre, però encara no ha assolit el nombre de seguidors que tenia abans.

Comparteix a: