La Companyia Elèctrica Dharma segueix demostrant que té, després de 49 anys en actiu, corda per estona. En el marc del Barnasants, ha presentat al C.A.T els temes de ‘Flamarada’ (2019), el vint-i-cinquè disc i el primer en gairebé una dècada.

Els germans Fortuny (Joan al saxo soprano, Lluís al fiscorn i l’acordió, Maria als teclats), Carles Vidal (baix), Pep Rius (guitarra) i Ibán Rodríguez (bateria) han regalat un directe intens.

S’agraeix que no hagin passat de puntetes pel darrer treball i que hagin dedicat només el tram final del directe als coneguts vells èxits (‘La gent que vol viure en pau’, ‘Inana’, ‘Catalluna o ‘Festejada’). Moltes bandes es delaten quan recorren a una fórmula que denota certa crisi creativa.

Flamarades

Però no és el cas. ‘Flamarada’ té l’encert de combinar temes cantats, amb lletres reivindicatives (‘La llarga marxa dels pobles’, ‘Al mar ressonen crits’…) i flamarades instrumentals que, en aquests temps de cançó de tres minuts amb estrofa i tornada, són signe de valentia. I més si es defensen amb visceralitat.

“La Dharma dels principis era instrumental. Després, als anys 80 va incorporar lletres reivindicatives. El disc resumeix l’essència de la Dharma”, comenta Lluís Fortuny.

Resistir és vèncer

La vetllada ha regalat una sorpresa als assistents. Jordi Cuixart ha aparegut a l’escenari per llegir ‘Resistir és vèncer’, un poema que va enviar a la Dharma quan era a Soto del Real, abans que esdevingués cançó. “Ens pensàvem que podria posar la veu al disc, que seria cosa de quatre dies, però ho va haver de fer la seva dona, la Txell”, explica Lluís Fortuny. Al C.A.T, per primer cop en públic, ho ha fet ell mateix.