La il·lustradora Sandra Uve presenta a la secció de còmic del betevé directe una tria de títols ideals per millorar la comprensió lectora dels adolescents. Uve considera que, amb les últimes dades sobre el nivell de comprensió dels alumnes de Catalunya, el còmic hauria d’estar a la llista de recursos que ha posat la Generalitat a l’abast dels estudiants, docents i famílies per capgirar la situació.
Històries properes
Per Sandra Uve hi ha un factor clau perquè el còmic sigui tan adequat per a aquesta edat: són històries escrites per gent molt jove, que posen sobre el paper els mateixos problemes que poden tenir els adolescents. A més, afegeix, “s’expliquen amb el mateix llenguatge que utilitzen els joves d’avui i amb les il·lustracions es reconeixen millor les emocions dels personatges sense necessitat de diàleg”.
També és important entendre que els textos curts afavoreixen que el lector jove no desconnecti, ja que la seva capacitat d’atenció és més curta. I amb històries “que els enganxin” i que tinguin “una relació sana amb la lectura, ja que la seva tolerància al fracàs és molt baixa”. A més, per Sandra Uve, el còmic també té la virtut d’aprendre a “sintetitzar el missatge, la qual cosa els permet expressar-se amb poques paraules, però correctament”.
¡Sonríe! / Hermanas / Coraje (2022)
Raina Telgemeier
L’autora nord-americana és l’única dona guanyadora de diversos premis Eisner. Maeva va treure aquest Pack Raina, que és una autobiografia preadolescent en què podem viure de primera mà el final de la seva infantesa.
Lectura divertida d’anècdotes quotidianes, que et fan riure i que aconsegueixen que et sentis com de la família. L’autora agafa com a excusa narrativa un accident que la va deixar sense dents i que va fer que algú li regalés una postal amb un smiley que diu “Somriu”.
Maeva Ediciones
Amigas de verdad (2022)
Shannon Hale i Leuyen Pham
Aquest còmic best-seller del New York Times, escrit per Shannon Hale i dibuixat per Leuyen Pham, aborda les males dinàmiques i la toxicitat que pot haver-hi dins d’un grup d’amigues en el qual sol haver-hi una líder que crea discrepàncies i enveges entre elles.
És una autobiografia preciosa i catàrtica que és un exemple fantàstic per convidar els adolescents que escriguin i dibuixin els seus neguits. Que vegin els seus problemes amb perspectiva i que puguin descobrir que també els han viscut altres nois.
Planeta Cómic
En el limbo (2023)
DEB JJ Lee
El còmic és un viatge iniciàtic de dos adolescents durant un llarg estiu, en el qual descobreixen l’amor i també com alguns adults utilitzen els fills per sentir-se millor amb ells mateixos.
Es tracta d’una autobiografia sobre l’opressió que provoca no només sentir-se diferent en tots els aspectes (edat, ètnia, llenguatge, físic, gènere…) sinó també fora de lloc, com és el cas dels nens de pares immigrants educats a casa amb doctrines i costums del país d’origen dels pares. El llibre ha guanyat molts premis, entre els quals el prestigiós Ignatz.
Ediciones la Cúpula
Piruetas (2019)
Tillie Walden
Tillie Walden es va fer mundialment famosa amb aquest llibre i l’obra va guanyar un Premi Eisner. Des de llavors, aquesta autora no s’ha aturat.
Ha publicat moltíssimes novel·les gràfiques excepcionals, totes editades per Ediciones la Cúpula i algun volum d’ECC. Té un estil elaborat i treballa els colors i la línia d’una forma que, assegura Sandra Uve, algunes vegades recorda Moebius i això són paraules majors.
Ediciones la Cúpula
Tarde en Mcburguer’s (2020)
Ana Galvañ
I parlant de fantasia i ciència-ficció quotidiana, Sandra Uve recomana aquest títol d’Apa Apa Còmics, que fa dels llibres “objectes de col·lecció”.
És una novel·la gràfica especial, atípica, amb el grafisme característic d’aquesta il·lustradora, que treballa la línia i el color com si fossin un sol element, amb trames absolutament justificades estèticament, una composició de pàgines original, un control de gamma de colors que, assegura Uve, poques vegades ha vist en un artista. A més, assegura, “una història que podria navegar entre Matrix, una pel·lícula de David Lynch i La habitación de al lado, d’Almodóvar”.
Apa Apa Còmics
El beso de la sirena (2024)
Uxia Larosa i Luis Yang
Escrit per l’autora Uxia Larosa i dibuixat per Luis Yang, explica la relació d’una nena de 12 anys que es diu Zeltia amb una sirena petita que la visita cada dia a casa seva i li explica històries de la mitologia galaicocelta. I a través d’aquestes històries, la nena descobrirà un secret familiar fantàstic.
Però el que realment reflecteix la història són els danys col·laterals en una nena de 12 anys del divorci dels seus pares: la inestabilitat de viure a dues cases diferents, tenir dues realitats diferents i intentar entendre les exigències que demanen els pares. És una novel·la gràfica de realisme màgic, il·lustrada en un estil oníric quasi desdibuixat que demana des de la primera vinyeta que connectis amb les imatges i amb un grafisme absolutament íntim.
Ediciones la Cúpula