(ACN) El festival In-Edit estrena aquest dimecres el documental ‘Blackcelona: una historia de metal satánico‘, que retrata la irrupció del black-metal a Barcelona als anys 90 i com es va estendre des de la capital al conjunt de Catalunya a través del testimoni dels seus protagonistes. En una entrevista a l’ACN, Diego de Walpurgis, nom artístic de Diego López-Fernández, detalla que el documental és un homenatge a Ramón Porta, responsable de la revista MetaliKO, que en aquella època, assegura, va ser essencial per a aquest estil musical. El documental també es projectarà l’1 de novembre.
El director de Blackcelona: una historia de metal satánico ha realitzat documentals de cinema fantàstic espanyol com [REC] Terror sin pausa o Hereredos de la bestia i des de feia temps volia tirar endavant un documental sobre música, però admet que el registre que li agradava per endinsar-s’hi era el del metal extrem. “Gràcies al meu pare a casa sonava Black Sabbath, Motörhead o Led Zeppelin”, indica.
Diego de Walpurgis va decidir fer una radiografia de la història del black-metal a Barcelona en la dècada dels 90, que ell va viure com a seguidor d’aquest estil, i els grups que van sorgir a la capital catalana com també a tot el país. El documental també analitza el protagonisme de la revista MetaliKO, els segells Abstract Emotions o New Gotia, els Estudis Don Simón, la sala de concerts Garatge Club, o botigues de discos com Anaconda o Hysteria.
Els primers concerts a la sala Garatge Club
Walpurgis explica que ha volgut documentar que hi va haver una història que pocs coneixen i que tampoc són coneguts molts d’aquests grups que van iniciar la presència del black-metal a la ciutat. Als anys 90 a Barcelona “es va veure com aquella música tan underground que es mou a través de revistes com MetaliKO agafa forma” fins a l’arribada de grups internacionals més grans com Cradle of Filth, detalla. A Barcelona i Catalunya van aparèixer molts grups d’aquest estil, mentre que en altres punts d’Espanya “no passava res”.
El director explica que va ser present en aquests inicis en els primers concerts a la sala Garatge Club i fixa com a punt d’inflexió el concert que va tenir lloc a l’estiu del 1993 a la plaça de Tetuan del grup de black-metal Sacrum Sacrificationis. De fet, el director recorda que aquell concert va ser molt mític per a les persones que, com ell, que hi van assistir. Explica que ell parlava d’aquell concert als seus amics i li preguntaven si havia passat de veritat. “Ells van pujar a l’escenari van amenaçar la gent i el públic els insultava, però va ser un concert que va marcar un inici”, diu.