L’escriptor de Trieste torna a Barcelona i ho fa per inaugurar la diada de Sant Jordi. En un acte obert al públic, des del Saló de Cent, asseguts en butaques de lectura, Magris i Ramoneda han conversat sobre el paper de la literatura en la societat. Magris ha confessat que recorda amb un afecte molt especial el llibre ‘Els misteris de la jungla negra’, que li llegia la seva tieta Maria quan ell tenia cinc anys. Assegura que amb aquesta obra va descobrir el món i la diversitat de la humanitat.

L’italià també s’ha mostrat optimista de cara al futur dels llibres en plena era digital, “hi ha coses que poden transformar-se sense perdre l’essència”. L’autor de ‘Danubi’, catedràtic de literatura germànica i traductor de l’alemany d’autors com Ibsen, Kleist o Schnitzler, és un ferm defensor d’una Europa sense fronteres, solidària i amb capacitat de diàleg.

Els protagonistes del pregó no és la primera vegada que es troben. De fet, Ramoneda era al capdavant del CCCB, el 2011, quan el museu va programar l’exposició sobre el Trieste de Magris. I en aquella ocasió, en el marc del Kosmopolis, ja van conversar sobre el procés de creació literària.

Magris és el tercer escriptor italià que dóna l’entrada a Sant Jordi des del Saló de Cent, després d’Antonio Tabucchi i Alessandro Baricco. El pregó és un acte que se celebra des de 2003 i en els darrers anys l’han protagonitzat Albert Sánchez Piñol (2013), Raimon (2012) i John Banville (2011), entre d’altres.