Durant tot el mes de juliol diferents espais públics de Barcelona acolliran el cicle Cinema Refugi. Es projectaran set pel·lícules que parlen dels drets fonamentals, la pau, la convivència i la multiculturalitat. A més, posen en relleu la necessitat que la ciutadania es comprometi i se solidaritzi amb les persones refugiades i desplaçades. En una entrevista a Barcelona FM, Sònia Abella, coordinadora del cicle, explica: “Volem transmetre el valor de la construcció d’una societat fraternal en què tots tenim el nostre lloc.” Assegura que la gent vol veure el que passa al món, però que no saben com ajudar. De fet, Sònia Abella ha pogut comprovar l’efecte que provoquen aquestes pel·lícules en els veïns i veïnes: “Provoca empatia, debat, interès, i la gent pregunta, què podem fer?”.

Arnal Ballester forma part del col·lectiu Barri Refugi i Barri Obert. És una xarxa que neix a partir de trobades entre veïns de diferents barris que col·laboren en manifestacions i actes per denunciar la situació de les persones refugiades. També participen en el cicle i intenten donar resposta a les inquietuds de la gent: “Els veïns es preocupen pel tema, la gent està angoixada i volen ajudar. Nosaltres els posem en contacte amb gent que treballa sobre el terreny.” És per això que en finalitzar la projecció hi ha un debat amb especialistes.

El cicle està organitzat per la Coordinadora de Festivals de Cinema, l’Associació la Reserva, Barri Refugi i Barri Obert, Telenoika i l’Associació Panorama 180. A més, hi col·laboren diversos col·lectius i entitats barcelonines i té el suport de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta iniciativa es proposen promoure valors com el diàleg i la solidaritat, promoure el cinema com a element de comunicació i sensibilització i combatre polítiques que promoguin l’odi i el racisme. Les pel·lícules es projectaran a diferents barris de Barcelona de manera gratuïta.