(ACN) Després d’un any i mig d’inactivitat per la pandèmia, les diferents colles castelleres de Barcelona han tornat a actuar plegades al passeig de Gràcia, amb motiu de les Festes de la Mercè. Entre les 12 del migdia i dos quarts d’una d’aquest divendres, les colles han alçat diversos pilars de quatre, en un espai a l’aire lliure amb aforament limitat on s’han aplegat centenars de visitants.

Aquesta celebració acostuma a tenir lloc a la plaça Sant Jaume de Barcelona, però enguany l’Ajuntament ha optat per canviar d’ubicació per motius organitzatius. El retorn dels castells a la capital catalana coincideix amb l’aprovació del nou protocol per a la pràctica castellera per part del Procicat, que permet assajar en grups de fins a 160 persones.

Consultada per l’ACN, des de l’organització assenyalen que la decisió de fer pilars de quatre és “una mostra de solidaritat” per part de totes les colles. Malgrat la decisió del Procicat —que es va donar a conèixer just la setmana passada—, asseguren que moltes de les agrupacions no han tingut temps per assajar castells de majors dimensions i fer actuacions com les dels anys anteriors a l’esclat de la pandèmia.

No obstant això, les colles celebren poder tornar a l’activitat i confien que les Festes de la Mercè es converteixin en “el tret de sortida definitiu” de l’activitat castellera a Barcelona. Les colles de la ciutat presents aquest divendres al passeig de Gràcia han estat els Castellers de Barcelona, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers del Poble Sec, la Colla Jove de Barcelona, els Castellers de Sarrià i els Esquerdats de l’Eixample.

Cavalcada de la Mercè a la tarda

La tarda de divendres ha estat el moment de la Cavalcada de la Mercè amb l’actuació d’una setantena de grups i més de cent figures del Seguici Popular, amb la majoria dels gegants i capgrossos de Barcelona així com les colles convidades de fora de la ciutat.

Tot i que habitualment la cavalcada recorre diversos carrers del centre, com la Rambla o la plaça Sant Jaume, enguany s’ha fet al passeig de Gràcia. A més, es dona el fet que aquest emplaçament era on s’hi feia la desfilada entre els anys 60 i 70.

Les colles coincideixen a apuntar que a la gran avinguda disposen de més espai per poder fer els seus balls amb tranquil·litat però, de totes maneres, troben a faltar el caliu que donava la Rambla i la ballada a la plaça Sant Jaume. És el cas del Joan Azorín, dels gegants de la Pedrera, que enguany sumava 47 cavalcades a les seves esquenes. En Joan creu que si bé l’espai que ofereix el Passeig de Gràcia és molt més ampli ell frisa per tornar al Gòtic.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a