carla simón pregonera festes Mercè 2022 Barcelona

La barcelonina Carla Simón ha fet història: ha guanyat l‘Os d’Or de la Berlinale amb la pel·lícula ‘Alcarràs’. És el primer film en català que aconsegueix endur-se el màxim guardó del Festival de Cinema de Berlín. En l’edició d’aquest 2022, la directora s’ha imposat a Isaki Lacuesta, que competia amb ‘Un año, una noche’. La directora revalida així l’èxit amb el qual el Festival de Cinema de Berlín ja va rebre la seva “opera prima”, ‘Estiu 1993’.

‘Alcarràs’ narra la història de l’última collita de fruita d’una família a una finca d’Alcarràs (el Segrià) abans que els propietaris hi instal·lin plaques solars. Simón ha recollit presencialment el premi a l’escenari del Berlinale Palast, des d’on ha volgut dedicar el guardó a la seva família, que, durant anys, ha fet créixer préssecs a Alcarràs, on es basa la pel·lícula. “Sense ells no hauria pogut explicar la història”, ha dit.

alcarràs carla simón
‘Alcarràs’, de Carla Simón

Alhora, ha volgut dedicar el premi a “les petites famílies d’agricultors” que cultiven la terra diàriament de forma “respectuosa”. Això, ha afegit, és avui dia “una forma de resistència“. La pel·lícula, rodada en català, la interpreten actors no professionals.

‘Alcarràs’, història d’una família agrícola

Com en el seu primer llargmetratge, la història parteix d’una experiència personal: la mort del seu avi. El film s’endinsa en la pèrdua d’un model de vida familiar basat en l’agricultura. El preu de la fruita, l’especulació i les energies renovables fan de motor de la pel·lícula. La cineasta torna a posar a gravitar les relacions familiars i mostra reivindicacions socials, com el manteniment de l’agricultura davant del model per explotar les energies renovables en un entorn rural en crisi.

Des del 1983 cap director espanyol havia guanyat l’Os d’Or de la Berlinale, quan Mario Camus va aconseguir el guardó gràcies a ‘La colmena’. El lliurament dels premis de la 72a edició del festival de cinema posa fi als sis dies de presentació dels films a concurs, amb un total de 18 aspirants a l’Os d’Or de la secció oficial.