Leonard Cohen va començar la seva carrera dedicat a la poesia l’any 1956, als 22 ays, i no va ser fins l’any 1968 que va començar a traslladar els seus versos a la música. La veu cavernosa i la profunditat de les lletres de seguida van fer de Leonard Cohen un artista universal, que ha seguit seduint el públic una generació rere l’altra amb temes com ‘Hallelujah’, ‘I’m your man’ o ‘Suzanne’. La manera amb què Cohen tractava qüestions com l’amor, la religió o els estats d’ànim ha estat exemple per a desenes d’artistes i ja forma part de la memòria col·lectiva musical del segle XX. De fet, el cantautor havia sonat en diverses ocasions per al Nobel de literatura, tot i que mai no se li va acabar atorgant.

Cohen tenia un cert lligam amb Barcelona -l’acompanyava el guitarrista Javier Mas, aragonès establert a la capital catalana- i també amb Espanya -la seva filla es diu Lorca en honor al poeta granadí-. El darrer concert que va fer a la ciutat l’any 2012, al Palau Sant Jordi, va durar gairebé tres hores i va sonar a comiat. “No sé si ens tornarem a veure, però avui donarem tot el que tenim“, hi va dir aleshores.

La seva vida va transcórrer amb etapes brillants i d’èxit, d’altres de més anònimes -als 60 anys es va recloure en un monestir budista-, i també desenganys econòmics importants. El seu darrer acte públic va ser el 13 d’octubre a Los Angeles, per a la presentació del seu darrer disc, ‘You want it darker’. Precisament, la família ha anunciat que organitzarà un homenatge al cantant en aquesta ciutat nord-americana, tot i que no se n’ha concretat la data.