El 25è aniversari de la mort de Montserrat Roig torna a posar sobre la taula una de les figures literàries cabdals dels anys 70. Utilitzant un català quotidià i proper, amb l'esperit crític com a punta de llança, va interpretar la realitat sempre des d'una mirada de dona. La primera de les seves obres, 'Molta roba i poc sabó, i tan neta que la volen...', li va donar el Premi Víctor Català, i la van seguir 'El temps de les cireres', 'La veu melodiosa' i obres magnes de la memòria històrica com 'Els catalans als camps nazis' o 'L'agulla daurada', sobre una estada al Leningrad comunista. 'Digues de m'estimes encara que sigui mentida' va ser la seva última publicació, abans de morir als 45 anys d'un càncer de mama. AINA TORRES, autora del llibre 'Montserrat Roig. La memòria viva' "El que va fer va ser aportar aquesta mirada femenina a la literatura. Catalanisme, antifeixisme i feminisme, que ella va reivindicar, continuen sent lluites del tot vigents." A la biografia 'La mirada viva', Aina Torres en recull la trajectòria i dóna veu a 35 personalitats de la literatura i el periodisme, com Maria Barbal, Albert Om o David Fernàndez, que en valoren el llegat. Una altra biografia és la d''Uns altres ulls', de Betsabé Garcia, que durant dos anys ha reconstruït el mapa quasi inabastable de viatges i contactes personals amb què Montserrat Roig va construir els seus gairebé 40 llibres. BETSABÉ GARCIA, autora del llibre 'Amb uns altres ulls' "Montserrat Roig va posar Catalunya a Europa. És la seva gran aportació. Des dels seus viatges, al llibre 'Els catalans als camps nazis', impulsar la traducció d'Espriu a l'anglès. Ella tenia molt clar que el món anava cap aquí." Nascuda el 1946 a l'Eixample, i sempre vinculada a Barcelona, Montserrat Roig va participar en els moviments d'estudiants de la UB, després en el PSUC i en la tancada de Montserrat contra el Procés de Burgos. Novel·lista, narradora, periodista i assagista, sempre compromesa. Les biògrafes lamenten que l'obra de Montserrat Roig continua sent poc present a les aules dels instituts o les universitats.

Montserrat Roig va néixer l’any 1946 a l’Eixample de Barcelona i va morir l’any 1991 als 45 anys d’un càncer de mama. En una trajectòria literària de només 20 anys va deixar un llegat de prop de 40 llibres entre relats, novel·les, assajos històrics i de viatges o reculls periodístics. També va ser una de les primeres dones que va dirigir un programa de televisió -a Televisió Espanyola-, dedicat precisament a la literatura i la cultura.

‘El temps de les cireres’, ‘L’hora violeta’ o ‘La veu melodiosa’ són algunes de les seves novel·les més celebrades, i entre les obres d’assaig i investigació destaquen ‘Els catalans als camps nazis’ o ‘L’agulla daurada’, convertits en obres magnes de la memòria històrica dels anys 70. Tot i la seva inqüestionable qualitat literària, el seu feminisme i obra punyent li van comportar males crítiques en alguns casos i això ha fet que a Catalunya se la recordi més pel seu vessant periodístic que pels seus llibres.

Els 25 anys de la mort de Montserrat Roig han motivat dues biografies que en reivindiquen el llegat. Una és ‘Amb uns altres ulls’, de Betsabé Garcia, que ha dedicat dos anys a recopilar les dates, viatges i contactes de Roig per tot Europa. Garcia destaca que “no estava mai quieta. Va posar Catalunya a Europa amb els seus viatges, amb llibres com ‘Els catalans als camps nazis’ o amb l’impuls de les traduccions d’Espriu a l’anglès.” En aquestes dates també és a les llibreries ‘Montserrat Roig. La memòria viva’, d’Aina Torres, que recull fragments dels discursos quotidians de l’escriptora i reuneix les impressions de 35 personalitats de la cultura i la literatura sobre el seu llegat.