Paper imprès, pega d’enganxar i un mur són els tres elements del “paste-up”, una expressió d’art urbà que a Barcelona té com a referent el col·lectiu BCNPasteUp, organitzador del BCNUP Fest. Un certamen que es vol internacional, atès que els pòsters que s’enganxen als murs són d’artistes de tot el món. “N’hem rebut més de 300, de països com Grècia, Regne Unit, Nova Zelanda o Xile. Més de 400 metres quadrats de paper”, explica el director del certamen i membre del col·lectiu, Rodrigo Roco.

El festival, que inclou un taller i una classe magistral, es desenvolupa, entre el 15 i el 18 de setembre, a partir de cinc intervencions en murs de l’Arnau Gallery, la Nau Bostik, l’Institut d’Art i Cultura Espronceda, la papereria Raima i la botiga de roba Holala Plaza.

Un moment de la intervenció a Holala Plaza

L’únic “paste-up” en interiors s’ha fet en aquest establiment de la plaça de Castella, on s’ha intervingut un mur de 25 metres quadrats, mentre punxava un discjòquei, en un ambient festiu.

Allà hi hem trobat un artista que ha vingut personalment amb la seva obra, el xilè de nom artístic Caiozzama. “He portat coses petites i coses grans. Jo era fotògraf, i vaig deixar-ho per dedicar-me a això. És una manera fàcil de fer arribar el teu art al carrer, sense emprar pintura o fer un grafit. I és menys invasiu, perquè la pega que fem servir es desfà amb aigua i el mur pot tornar a estar net”, afirma l’artista en referència a dues altres manifestacions d’art urbà, el muralisme i el grafit. “Durant les darreres mobilitzacions ciutadanes a Xile, molta gent va fer servir el ‘paste-up’ per dur al carrer els seus missatges”, afegeix Caiozzama.