(ACN / Redacció) El cineasta Juan Antonio Bayona, l’artista Lita Cabellut, l’escultor Jaume Plensa i l’actriu Núria Espert han estat investits aquest dilluns doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB) en un acte al Paranimf de l’Edifici Històric.
Tots ells han assistit de forma presencial, a excepció d’Espert, que no ha pogut ser-hi per motius “personals”. El rector de la universitat, Joan Guàrdia, ha subratllat “el talent, l’excel·lència i la projecció internacional” dels quatre nous doctors, els quals han rebut la distinció amb molta emoció. En els seus discursos han deixat clar que es tracta d’un “gran honor” i han aprofitat per reivindicar la cultura, així com les seves respectives disciplines.
Cabellut ha posat èmfasi en les similituds que, segons ella, existeixen entre els artistes i els acadèmics. Per ella aquestes dues disciplines “són ànimes bessones” perquè l’artista “sempre vol aprofundir, entendre i, després, compartir; igual com un científic”.
Cabellut també ha donat les gràcies a tots aquells que han format part d’aquest dia i ha dedicat una menció especial a la universitat, la qual ha definit de “guardiana” de la intel·ligència “social”. “La veritable educació és aquella en què els alumnes es tornen exemplars pels seus mestres, els grans artistes sempre han dit que l’essència real és aquella que es manifesta quan els deixebles superen els seus mentors en les seves disciplines”, ha afirmat.
Bayona, per la seva banda, ha volgut recordar els seus orígens i ha elogiat la confiança que li va donar l’Escola Superior de Cine i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) per equivocar-se: “Un error, per mi, val més que 100 encerts”, ha dit.
Bayona també ha insistit que probablement el cinema sigui l’art més important del segle XX i, precisament per aquest motiu, ha opinat que els centres universitaris han de continuar reconeixent molts altres directors i professionals de gran trajectòria. Pel que fa a la distinció, Bayona ha deixat clar que es tracta d’un títol que el “sobrepassa” i que bona part del seu èxit és gràcies a la seva família, el seu equip i també el públic. “Vull pensar que les meves pel·lícules aporten alguna cosa, que ajuden a enfrontar-se d’alguna manera a la incertesa d’estar viu”, ha conclòs, “i també que fan del món un lloc una mica més just i amb més sentit”.
Plensa ha estat l’encarregat de cloure la bateria de discursos amb un al·legat a la bellesa. L’artista ha reivindicat la importància de l’art en la “vida quotidiana” així com la seva gran capacitat “regeneradora”. “Ha de ser un instrument que ompli la comunitat d’esperança, ja que en un moment com l’actual —on hi ha guerres, desplaçaments, desinformació, atacs a la natura…— és més necessari que mai”, ha insistit.
Quatre figures clau del món de la cultura
Esdevenir doctor honoris causa és la màxima distinció que el centre concedeix a una persona en reconeixement dels mèrits assolits i de la trajectòria que ha seguit en l’àmbit acadèmic, científic o cultural. En aquesta ocasió, la universitat subratlla que es concedeix a quatre figures “clau” del món de la cultura que han demostrat una incidència “indubtable” en la societat a través de les diferents disciplines que representen.
També assenyala que són “noms cabdals” en la història de les arts de Catalunya, així com “referents de compromís i d’excel·lència” arreu del planeta. La padrina dels nous doctors honoris ha estat la professora Dolors Tapias, del Departament d’Arts Visuals i Disseny de la Facultat de Belles Arts de la UB.