“Picasso i el port. 1895-1904” és una exposició urbana que, lluny de les parets d’un museu, convida els visitants a conèixer la vinculació de l’artista malagueny amb el litoral marítim de Barcelona a través d’una passejada. Es tracta d’un recorregut portuari senyalitzat gratuït amb plafons de gran format que, amb fotografies d’època i reproduccions d’obres de Picasso, permeten redescobrir el port de Barcelona i apropar-s’hi a través de la mirada del pintor.
El projecte, darrere del qual hi ha el Port de Barcelona, el Port Vell, el Museu Picasso, l’Ajuntament de Barcelona i BWA Yachting, forma part de la regata cultural, el programa d’activitats que impulsa el consistori per enfortir el vincle de la ciutat amb la Copa Amèrica. L’exposició a l’aire lliure es podrà veure fins al 28 de febrer del 2025 i està comissionada per Eugènia Peña, que ha explicat a betevé que l’objectiu de la mostra és “retratar el port que Picasso veia”.
El litoral marítim, entre els recorreguts habituals de Picasso
Quan el 1895 la família Ruiz Picasso va arribar a Barcelona es va instal·lar en un edifici a tocar del port. Aquest es va convertir en un dels espais per on l’artista, que llavors tenia 14 anys, hi passejava habitualment. És per això que les localitzacions marítimes són les protagonistes dels dibuixos i pintures dels seus primers anys de formació.
Itinerari urbà
Aquesta exposició urbana va des del passeig de Colom fins a la platja de Sant Sebastià i combina l’art de Picasso amb la història del port de Barcelona i de la navegació. La comissària, en aquest sentit, ha dit que “és una sort tenir un personatge com Picasso que retratés tots els canvis que va patir el port”.
La primera parada de l’itinerari, El port de Picasso, apropa els visitants als llocs de què més va gaudir el malagueny i que també va pintar. La Barceloneta, un oli sobre fusta de l’any 1897, és una de les obres de què es podrà gaudir en aquesta parada.
De la vela al vapor, per exemple, il·lustra amb fotografies i pintures de Picasso la substitució del model d’embarcació artesanal de fusta per la indústria de ferro. L’última parada, La vida social vora el mar, té un vessant més social i, a través de pintures com La platja de la Barceloneta, un oli sobre tela del 1896, il·lustra l’increment de l’oferta de lleure que es va estendre a tots els sectors de la societat i que va fer que les primeres regates esportives, l’ús de les platges, els balnearis i les festes de barri es popularitzessin.