El Congrés Mundial d'Editors, l'organitzaran conjuntament la indústria editorial, l'Ajuntament i el Màster d'Edició de la UPF en una data per concretar abans de l'estiu. Serà una cita anual, en què es debatran els problemes i els reptes de futur del món editorial. Editors i govern municipal també estan en converses per impulsar els hàbits de lectura a les escoles, amb un pla que encara està en estudi. PATRICI TIXIS, president del Gremi d'Editors de Catalunya "Hi ha bona disposició, hem de veure quin abast tindrà això, però hi ha entesa. L'important és començar i després ja ho farem créixer." Els editors volen aprofitar la designació de Barcelona com a ciutat literària per posicionar el llibre com un factor clau per a la integració social i el desenvolupament intel·lectual. "El gremi d'editors alerta que Espanya duu 12 anys a la cua dels països europeus pel que fa a la comprensió lectora. Segons l'última enquesta del CIS, hi ha 7 milions d'adults a l'estat que no entenen el que llegeixen, i un 35% de la població que assegura que no té l'hàbit de llegir mai cap llibre." Per això reclamen als partits catalans i espanyols un gran pacte d'estat després del 20 de desembre per posar-hi remei, sense tenir en compte qui governi. La indústria també ha tornat a demanar mesures fermes contra la pirateria en els llibres electrònics, ja que només un de cada quatre es descarreguen de manera legal. Tot i això, preveuen que aquest sigui el segon any amb un lleuger augment de les vendes.

L’objectiu de la cita, que estarà organitzada per la indústria editorial, l’Ajuntament i el Màster d’Edició de la UPF, serà analitzar els problemes i reptes de futur del món editorial. Es planteja com un congrés anual i és possible que es faci abans de l’estiu.

Paral·lelament, els editors volen aprofitar la distinció de la Unesco per posicionar el llibre com una peça clau per a la integració social i el desenvolupament intel·lectual. De fet, el gremi alerta que Espanya és a la cua dels països de la UE en comprensió lectora i assenyala que set milions d’adults de l’estat no entenen les lectures que fan.  Es tracta d’analfabets funcionals i, per això, editors i govern municipal valoren treballar en l’impuls dels hàbits de lectura a les escoles amb un pla per aconseguir “més lectors” per progressar com a societat.

Per aquest any el gremi preveu un lleuger augment de les vendes, tot i que ha tornat a demanar mesures fermes contra la pirateria en els llibres electrònics. De fet, el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha denuncia que Espanya és un dels països amb més pirateria del món on, el 2014, es van produir 334 milions de descàrregues il·legals de llibres.