Barcelona acull des d’aquest dilluns la trobada anual de vuitanta directors dels centres de l’Institut Cervantes, la principal institució de la llengua castellana, que per primer cop se celebra a Catalunya. En la presentació, que s’allargarà fins dijous amb taules rodones i ponències, l’alcalde Jaume Collboni ha volgut emmarcar la reunió amb dos fets més destacats: la cimera de ministres de cultura de 200 països que es farà l’any vinent a Barcelona —Mundiacult Unesco— i també que Barcelona sigui la convidada d’honor de la Fira del Llibre de Guadalajara el 2025, una de les més destacades mundialment al sector literari.

Nou Premi Cervantes a Barcelona

Collboni ha explicat que aquestes dues cites permetran a Barcelona “seguir exercint la capitalitat cultural i consolidar-nos com a capital editorial iberoamericana”. En aquesta compareixença des de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde ha anunciat que Barcelona serà la seu el 2025 de la trobada de la xarxa de ciutats cervantines. En aquest sentit, Collboni ha anunciat la posada en marxa d’un nou Premi Cervantes d’investigació i recerca, per aprofundir en els vincles entre l’autor i Barcelona. Estarà adreçat a estudiants i professors universitaris i dotat amb 6.000 €.

Barcelona, ciutat cervantina

A la intervenció, tant Collboni com Luis Montero, director de l’Institut Cervantes, han recordat el pas de Don Quijote per Barcelona, a la segona part de la novel·la de Cervantes (1605). La ciutat vol evidenciar els vincles del mític personatge cavalleresc amb Barcelona amb un homenatge. Per això, el MNAC cedirà temporalment l‘escultura ‘Don Quijote’ de Juli Gonzàlez, perquè s’exposi al pati de les escultures de l’Ajuntament de Barcelona, on ja hi ha obres d’altres escultors, com Josep Clarà i Pablo Gargallo.