La Biblioteca Collserola – Josep Miracle i el Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán exposen fins divendres, 22 de setembre, la mostra “Los Picaos (desde dentro)”. Una exposició fotogràfica que recull imatges de la festa dels Disciplinantes de San Vicente de la Sonsierra, una tradició d’un poble de La Rioja que Miquel Bernal ha visitat i fotografiat fins a 15 vegades, des que hi va arribar per casualitat el Divendres Sant del 1982.

Una tradició d’impacte

Ja han passat 41 anys des que en Miquel Bernal, veí del Peu del Funicular, va trepitjar per primera vegada el poble de San Vicente de la Sonsierra, però ho recorda com si fos ahir. “Em vaig trobar que estaven fent un viacrucis i vaig veure que els Disciplinantes es començaven a fustigar. Vaig quedar tan flipat que només vaig fer vuit fotos. Preferiria mirar el que estava succeint amb els propis ulls”, explica.

Un dels Disciplinantes amb l’esquena vermella després d’autoflagel·lar-se

San Vicente de la Sonsierra és, segons Bernal, l’únic lloc d’Espanya on encara es practica l’autoflagel·lació, i possiblement, també de tot Europa. Els anomenats Disciplinantes s’autoflagel·len entre 400 i 800 vegades durant la processó, ja sigui per redimir-se d’algun pecat o per seguir amb la tradició que es remunta com a mínim al segle XIX. Després de les fuetades arriba un altre moment clau: els piquen l’esquena amb uns vidres perquè surti la sang acumulada.

Per a aquest veí del Peu del Funicular, aquest poble de La Rioja ha passat a ser una mica casa seva per les amistats que hi ha fet al llarg dels anys. Això sumat a la subtilesa a l’hora de fotografiar, li ha permès fer instantànies des de dins. Explica orgullós que els veïns de San Vicente li diuen “estás ahí, con la cámara, pero no molestas”.

Fotògraf de tradicions singulars

En Miquel Bernal ha fotografiat tradicions de tota la península Ibèrica. Té imatges de la Rapa das Bestas de Sabucedu, de la processó dels taüts de Galícia, de la Romeria Gitana de Fregenal de la Sierra i dels Disciplinantes de San Vicente de la Sonsierra, entre d’altres.

Els Disciplinantes van a la processó amb el cap tapat

De La Rioja a Vallvidrera

Ara, quatre dècades després d’arribar-hi per primera vegada, Bernal ha volgut compartir aquesta tradició de La Rioja amb els seus veïns de Vallvidrera. Una exposició amb fotografies que poden ser controvertides però que tenen un valor antropològic i serveixen per reflexionar sobre les tradicions que encara es mantenen a la península Ibèrica i preguntar-se per què no s’han perdut. “Aquesta mostra ens serveix per poder explicar situacions, posar-les a la vista de tothom i poder-ne parlar, hi estiguem d’acord o no”, explica la directora de la Biblioteca Collserola – Josep Miracle, Núria Flò.