'Paisatge de roques amb peix' va ser el darrer quadre que Antoni Pitxot va pintar fora de l'estudi, l'any 1965. Per primera vegada la seva creació pictòrica arriba a Barcelona, al Museu Can Framis. ANTONI PITXOT, pintor "Per un caprici que vaig tenir en aquell moment de pintar un peix que treu el cap de l'aigua i contempla l'espectacle de la naturalesa, que és d'un silenci i d'una pau extraordinàries. I és tal la il·lusió que li fa que en aquest peix li cau la bava, baveja de gust. Arriba a un punt que jo amb aquest peix m'hi sento identificat. Sóc una persona que visc de la il·lusió i de la satisfacció de la contemplació." L'univers creatiu de Pitxot és petri. Les roques han estat la seva font principal d'inspiració. Les pedres del Cap de Creus, on té la residència, s'amunteguen al seu taller per acabar prenent, en molts casos, forma humana. ANTONI PITXOT, pintor "Són elements constants. Presents en el món on jo visc sempre. Només surts fora de casa i ja et trobes i, a més, perquè totes tenen presència i estímul per a la contemplació. Hi ha poques coses tan boniques com seure en una taula, i amb temps al davant, observar amb interès totes les possibilitats que té una pedra. Antoni Pitxot afirma que ha pintat cada dia dels seus 50 anys de trajectòria [aire]. Però la seva figura no només és reconeguda per l'obra gràfica, també per l'amistat amb Salvador Dalí. Pitxot va ser-ne un estret col·laborador i, actualment, dirigeix el Museu Dalí de Figueres.

Aquesta obsessió s’ha convertit en un elogi del mineral, en el qual Pitxot sempre ha vist reflectida la condició humana. La seva extensa obra -va néixer a Figueres l’any 1934-, revela una influència manierista i una certa concepció surrealista que remet a un univers oníric. Però segons la comissaria Glòria Bosch, “l’observació directa de l’objecte pren tot el protagonisme en el seu procés de creació”. Les pedres, utilitzades com a forma de representació de la figura humana, reprodueixen sota el seu pinzell motius iconogràfics clàssics de la història de l’art, com la Venus ajaguda, Ariadna perseguida pel Minotaure o Mnemòsine.

Exposició dels guardonats del Premi Fundació Vila Casas

En paral·lel estan exposades les obres dels tres guanyadors del premi Fundació Vila Casas 2013,  dedicat a la pintura. Lídia Masllorens, Jordi Lafon i l’arquitecta Palou han compartit l’espai i els 12.000 euros del premi per presentar els seus treballs individuals i pictòrics més recents. La mostra es pot veure fins al 20 de juliol, juntament amb els olis surrealistes de Pitxot.