Clorista i vital, així és l’homenatge a la dona de l’artista digital Houda Bakkali (Tànger, 1981). L’exposició du per títol “Dones i art digital” i ja es pot veure al centre cívics del Fort Pienc i Can Castelló. Arribarà també el 3 de febrer als de Can Verdaguer i la Font de la Guatlla, i, el 3 i el 6 de març als de J. M. Trias i Peitx i Can Clariana.

Houda Bakkali esmenta la seva mare com a font d’inspiració, “una dona musulmana que, des de l’anonimat, sempre va lluitar per la llibertat i la igualtat de la dona”. De fet, apareix en dues peces, en una de les quals ho fa lluint un biquini a les platges de Tànger, als anys 70.

Art digital i art analògic

Els quadres són acrílics, collages fets a partir d’imatges de flors manipulades amb Photoshop i d’il·lustracions vectorials fetes amb Illustrator. “El meu ordenador és el llenç i el ratolí i el llapis digital, els meus pinzells. Però per imprimir-ho als quadres exposats em taco les mans, manipulo teles i fustes. M’agrada aquest binomi entre art digital i art analògic”, detalla l’artista.

Però l’art digital de Bakkali va més enllà, perquè amb una aplicació del mòbil que es pot descarregar a la sala es poden veure versions animades de les obres. I, fins i tot, versions de realitat augmentada que converteixen les creacions en immersives, de tal manera que l’usuari pot veure les diverses capes que conformen el collage en un espai físic immediat.

Obres diferents a cada centre

L’exposició al Centre Cívic Fort Pienc la componen 13 quadres, però en cada centre cívic les obres són diferents. N’hi ha una trentena en total. “A cada centre hi ha dones des de mirades diferents. A Can Castelló l’obra és més nocturna i festiva, no tan romàntica i bucòlica com la del Fort Pienc”, explica Bakkali.

Houda Bakkali té una llarga trajectòria com a artista digital i ha estat reconeguda amb premis com l’American Illustration de Nova York, el London International Creative i el Paris Design Award.