El Departament d’Interior vol reduir la presència d’armes blanques a l’espai públic i, per això, ha anunciat un nou pla que, segons la consellera d’Interior, Núria Parlon, i la nova cúpula dels Mossos d’Esquadra, va més enllà del pla Daga, que es va posar en marxa el febrer del 2023. Una de les principals novetats seran els controls policials per buscar i confiscar armes blanques en àmbits com el transport públic, entorns escolars, zones de lleure i d’oci nocturn i grans esdeveniments. Els controls es faran en col·laboració amb policies locals i, en ocasions, amb agents de seguretat privada.

“Demanem comprensió a la ciutadania perquè notarà que en els espais públics trobaran dispositius policials específics de recerca d’armes blanques”, ha explicat el director general dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. Ha concretat que aquests controls van més enllà del que s’ha fet amb el pla Daga, quan, segons ha assegurat, només s’intervenien les armes blanques quan es produïa un incident i no de manera preventiva, com es farà ara. Els controls començaran a finals de la setmana vinent. Segons la consellera Parlon, la legislació actual és suficient per endurir els controls i les sancions.

Més duresa en les sancions i tramitació ràpida

El pla també preveu aplicar sancions més elevades de les que s’estan interposant actualment pel fet de dur a sobre una arma blanca. Trapero ha concretat que actualment s’aplica en tots els casos la multa més baixa, de 600 euros, i el que es farà ara és tenir en compte agreujants com la perillositat i la reincidència per aplicar quantitats més elevades en les sancions. A més, es crearà un equip específic per tramitar aquestes sancions per tal que no s’allarguin en el temps i siguin així més dissuasives.

El pla Daga no ha reduït els incidents

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, ha reconegut que el pla Daga, si bé ha fet augmentar les confiscacions d’armes blanques, no ha ajudat a reduir els incidents a la via pública amb armes blanques implicades. En els primers vuit mesos del 2024 ja hi ha hagut a Catalunya 2.498 incidents amb aquest tipus d’armes, una xifra que s’acosta a la del total del 2023: 2.971. “Hem de reconèixer que no són bones dades i que hi ha col·lectius que han normalitzat portar a sobre aquest tipus d’armes”, ha assegurat Esquius.

Escorcolls durant les Festes de la Mercè

En la línia del govern català, l’Ajuntament de Barcelona ja va anunciar a principis de setembre que intensificaria, mitjançant la Guàrdia Urbana, els controls i escorcolls per confiscar armes blanques amb la vista posada a les Festes de la Mercè, una mesura que se suma a l’increment de les inspeccions per detectar assistents amb navalla als actes més multitudinaris de la Festa Major.

82 punts conflictius amb armes blanques

La Guàrdia Urbana té sota control 82 punts de Barcelona amb risc de presència d’armes blanques. L’intendent major del cos, Pedro Velázquez, ho va explicar aquest dimecres en el marc de la Comissió Extraordinària de Seguretat, per parlar exclusivament sobre l’increment d’ús de navalles i altres armes blanques a la ciutat. Són punts on es produeixen concentracions de joves en l’àmbit de l’oci nocturn o llocs on hi sol haver gent amb antecedents d’agressions.

11 centímetres com a màxim i sense exhibir-les

El reglament espanyol d’armes estableix el llindar d’11 cm de llargada de la fulla des de l’empunyadura per determinar els casos en què és legal dur les armes al damunt. És el cas de moltes navalles petites que, per contra, no es poden exhibir a la via pública.