El ChatGPT és l’eina més coneguda d’intel·ligència artificial (IA) a l’abast de tothom. La seva irrupció a instituts i universitats ja permet als alumnes tenir treballs fets sense cap esforç i això obre el debat sobre si es una estafa educativa o un repte. Per entomar les qüestions que genera aquesta nova tecnologia i abordar com integrar-la a la societat, la Universitat Pompeu Fabra impulsa al Poblenou un centre de recerca i formació acadèmica per desenvolupar la IA de forma “ètica i sostenible”.

Es tracta d’una unitat amb 42 investigadors internacionals de diferents disciplines (enginyeria, llenguatge, neurociència i economia) que vol promoure investigacions en aquest camp. Tot i que hi ha referents similars a altres ciutats europees, aquest serà un centre pioner a Catalunya i l’estat, especialment per la transversalitat de la recerca. Així ho assenyala el seu director, Anders Jonsson, que destaca a betevé que “l’objectiu és promoure la investigació conjunta per establir noves col·laboracions”. I remarca que van decidir-se a impulsar el centre per “agrupar els investigadors i donar més visibilitat al seu treball acadèmic”.

experts IA

Afavorir la creació de nous estudis sobre la IA

Aquest centre es marca també com a objectiu “contribuir a l’adopció ètica i segura i al desenvolupament sostenible de la intel·ligència artificial”, així com donar eines a la ciutadania per fer-ne un bon ús. Per això, a banda d’impulsar la investigació també es crearan estudis nous i formació sobre la intel·ligència artificial.

Recerca pionera i transversal

El nou centre, batejat com a CeSANI (Centre for Studies UPF in Artificial and Natural Intelligence) estarà vinculat al Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF i estarà integrat per investigadors d’altres departaments de la UPF, entre els quals el de Traducció i Ciències del Llenguatge, Medicina i Ciències de la Vida i Economia i Empresa.

El centre s’ha presentat aquest dimarts al migdia a l’Auditori del Campus del Poblenou de la UPF, on també s’ha fet una debat titulat “Moratòria a la recerca en intel·ligència artificial, sí o no?”.