El primer reconeixement a la bona feina de la marca coreana ha estat per a la Samsung Galaxy Camera, premiada com el millor dispostiu d’electrònica de consum amb connexió a les xarxes de mòbils. El millor “smartphone”, segons l’ampli jurat d’aquests premis, és també el Samsung Galaxy S3. A més, Samsung ha estat reconegut com el millor fabricant de dispositius mòbils i alhora el millor proveïdor de xarxes intel·ligents de quarta generació (LTE), tant pel conjunt dels jurats com per part dels directors tècnics, que atorguen un altre premi específic.
El Galaxy S3 ha aconseguit desbancar, doncs, l’iPhone 5 com a millor telèfon intel·ligent del mercat, però les tauletes Galaxy Note no han pogut amb el Nexus 7. En aquesta categoria de terminals més grans, els guanyadors han estat Google i Asus amb l’esmentada tauleta.
En la gamma baixa, el millor mòbil de baix cost del món, segons els Global Mobile Awards, és l’Asha 305 de Nokia. El fabricant finlandès ha presentat aquesta setmana al Mobile Congress dos terminals més en aquesta gamma.
Les millors aplicacions per instal·lar al mòbil
La indústria del mòbil ha premiat aquest any Facebook com la millor aplicació per a terminals d’ús personal, mentre que per als professionals l’aplicació més útil seria Evernote, un servei gratuït que permet editar i emmagatzemar notes al núvol i accedir-hi des de qualsevol dispositiu. Per sobre de totes, la millor aplicació d’aquest any segons els Global Mobile Awards és Waze, un navegador GPS que es basa en les recomanacions dels usuaris per trobar el millor camí per arribar d’un punt a un altre de la ciutat.
L’altra gran guanyadora de la jornada ha estat l’agència McCann de Hong Kong, que ha guanyat els premis a la millor campanya publicitària a través del mòbil i a l’aplicació més innovadora amb Chok! Chok! Chok! i el fenomen viral que se’n va derivar l’any passat a la Xina. Tal com s’explica en el vídeo següent, la campanya convidava els consumidors a fer uns moviments ràpids amb el mòbil (amunt i avall, com si estiguessin tallant menjar a la cuina) mentre veien el corresponent anunci de Coca-Cola a la pantalla. Cada moviment del mòbil representava una oportunitat més de rebre algun dels premis anunciats. L’aplicació de mòbil es va descarregar més de 380.000 vegades en un mes.
Un sector amb responsabilitat
En presentar la gala dels premis, el president de la patronal mundial de la telefonia mòbil, John Hoffman, s’ha mostrat orgullós perquè els Global Mobile Awards incorporin cada any més categories i subcategories, perquè això vol dir -segons Hoffman- que la indústria està creixen i diversificant-se.
Per exemple, enguany hi ha una categoria específica per a productes o serveis relacionats amb la gestió urbana intel·ligent o “smart city”. Aquest premi ha estat per al sistema d’aparcament automàtic de Streetline, que l’any passat va arribar a un acord per comercialitzar els seus serveis amb Telefónica. Però cap representant d’aquestes companyies no ha pujat a l’escenari a recollir el trofeu, perquè no eren a la sala.
Podeu consultar la llista completa de premiats en aquest enllaç. A més dels esmentats, n’hi ha molts de caràcter més tècnic i d’altres que serveixen per demostrar el compromís del sector de la telefonia mòbil amb les necessitats de les societats que l’envolten. Per això s’ha lliurat un premi, per exemple, a la Vodafone Instant Network. Es tracta d’una instal·lació portable, que només necessita tres caixes de menys de 100 quilos per aterrar a una zona d’emergència humanitària i desplegar-hi una xarxa GSM.
Tenir cobertura és vital en situacions d’emergència. “Salva vides”, ha subratllat el representant de Vodafone que ha acudit a recollir el premi. Molt probablement també ho farà el programa de desenvolupament i inclusió digital promogut per Ericsson a l’Amazones.
Més premis
L’organització GSMA també premia les millors iniciatives dels governs per al progrés de la telefonia mòbil, però aquests premis ja s’havien lliurat amb anterioritat. Van recaure en els governs de Nova Zelanda, per la seva gestió de l’espectre radioelèctric al servei del desenvolupament dels serveis mòbils de banda ampla, i de Moldàvia, pels seus serveis de gestió i atenció al ciutadà a través del mòbil.
El guanyador del premi al millor terminal presentat durant aquest Mobile World Congress no se sabrà fins dijous, el darrer dia de la fira, però demà mateix es donaran a conèixer els finalistes.
Més de 170 analistes, periodistes i acadèmics independents han participat, junt amb els 13 representants dels operadors mòbils, en l’avaluació de les més de 900 candidatures presentades. Primer per triar els 148 finalistes i després els guanyadors.