Com es pot utilitzar la tecnologia per gestionar serveis com el transport o la salut d'una ciutat intel·ligent? Aquest serà un dels temes que es debatran al congrés i que està molt relacionat amb un altre dels punts forts d'aquest Mobile: la tecnologia NFC de comunicació sense fils, que serveix per passar informació entre aparells electrònics o, per exemple, per fer pagaments. Però una de les novetats més esperades del congrés és la presentació d'un nou sistema operatiu per a mòbils, el Firefox OS, de codi obert i programat amb HTML5. La Fundació Mozilla té el suport de 18 operadores, entre elles Telefónica, i s'anuncia com una alternativa als dos sistemes que ara es reparteixen el sector: l'Android de Google i l'iOS d'Apple, dos gegants de la comunicació que, de fet, no participen al congrés. En dos anys, al món, es calcula que hi haurà dos milions de mòbils més. I les operadores són conscients que aquesta lliga es juga, sobretot, en mercats emergents com l'Àfrica o l'Àsia. No hi faltaran les xineses Huawei i ZTE. I tampoc Nokia, LG, Sony o Samsung, que ja ha anunciat una tauleta de vuit polzades per competir amb l'iPad mini. Ara bé, una de les grans incògnites i secrets és el nou aparell que presentarà Asus, un possible hibrid entre telèfon i tauleta. Noves maneres de pensar la tecnologia i nous aparells que es concretaran els propers quatre dies. I que potser permetran mirar la realitat de manera diferent.

Si fa dos anys totes les marques de mòbils s’afanyaven a presentar al Mobile World Congress les seves alternatives a l’iPad d’Apple, enguany els fabricants completaran la seva oferta amb nous terminals que, per la seva mida, estan entre la “tablet” i el mòbil amb pantalla tàctil. Samsung ja ha anunciat una nova tauleta de vuit polzades per competir amb l’iPad mini. I un fabricant d’ordinadors portàtils com Asus també podria presentar un híbrid de baix cost entre telèfon i tauleta.

La majoria d’aquests terminals ja porten incorporada la tecnologia NFC, que permet establir connexions ràpides i segures amb altres aparells propers. La principal aplicació d’aquesta tecnologia és pagar amb el mòbil, però al Mobile World Congress se’n veuran moltes d’altres. Al cor de la fira, que és la Congress Square, s’ha instal·lat l’NFC Centre, per mostrar com funcionen aquestes connexions de curta distància i tots els dispositius que ja la utilitzen.

Google ha renunciat aquest any a participar al congrés amb un espai propi dedicat al seu sistema operatiu per a mòbils, però el seu sistema operatiu, Android hi serà molt present a través de les marques de tots els mòbils que el fan servir. Cada cop són més.

Les operadores, en canvi, aposten pel nou sistema operatiu de Mozilla per a mòbils, Firefox OS. Es va anunciar l’any passat i l’estiu vinent ja estarà funcionant a Espanya, Veneçuela, Brasil i Colòmbia. La vigília de la inauguració del Mobile World Congress, Mozilla ha anunciat que un total de 18 operadors mòbils hi donen suport. El seu objectiu és conquerir els mercats dels països en vies de desenvolupament amb “smartphones” de menys de 80 euros. Són les mateixes operadores, com Telefónica, les que han impulsat el desenvolupament d’aquest sistema per estalviar-se de pagar el “software” dels mòbils a Google o Apple i poder oferir així models de més baix cost.