Estat de l’ànim plenament satisfet. Així, en ben poques paraules, descriu el DIEC el concepte “felicitat”, una descripció curta que xoca amb l’extens debat de filòsofs de tots els temps sobre la idea de felicitat. “Aristòtil, el gran pensador grec, deia que la felicitat era el màxim bé a la vida”, explica el filòsof Norbert Bilbeny. “Però felicitat no és el mateix que estar content, es pot ser feliç i estar descontent per alguna qüestió”, afegeix. La felicitat és, segons Bilbeny, un estat que es cultiva al llarg de tota una vida i que hom ha de treballar.

La serotonina, el neurotransmissor de la felicitat

A diferència de la filosofia, la ciència també parla de felicitat a curt termini. N’és responsable una substància química generada pel nostre propi cos, la serotonina. S’acumula al cervell davant de determinats estímuls. “El que no sabem en detall és com funciona exactament el procés d’alliberament de serotonina”, explica Xavier Giménez, professor de química de la UB. “Tampoc en quines quantitats ho fa i quin és tot el procés detallat que segueix aquest neurotransmissor a partir del moment en què nosaltres percebem un estímul que ens genera aquesta felicitat”, afegeix.

També hi intervé la genètica. Fa pocs anys es va descobrir un gen les variacions del qual ens fan més o menys propensos a ser feliços.

Un responsable de felicitat a les empreses

Algunes empreses consideren que la felicitat dels seus treballadors és clau per un bon rendiment a la feina. El 2015, l’ empresa barcelonina Vortex, situada a la Guineueta, va rebre el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2014 pel fet de tenir una responsable de la felicitat a la plantilla, que es dedica a escoltar queixes i preocupacions dels treballadors.