Catalunya actualment se situa, segons el govern, en l'elit de la investigació internacional i duplica la mitjana europea de captació d'ajuts a investigadors excel·lents. Per això aquesta legislatura la Generalitat ha decidit impulsar una llei catalana de la ciència que ha de permetre consolidar i reforçar el sistema català de recerca. ANTONI CASTELLÀ, secretari d'Universitats i Recerca "És un model consolidat, per tant és el moment de preservar-lo donant-li rang legal i redefinir-lo amb a una llei de la ciència catalana. Ens ha de garantir per llei quin és el règim dels nostres centres des del punt de vista de la seva autonomia, del seu model propi, d'incorporació de talents, del seu model d'avaluatiu, del seu model de retre comptes." Actualment a Catalunya hi ha prop de 1.300 grups de recerca reconeguts i vuit xarxes de referència amb uns 23.500 investigadors. De fet, un 1,5% de la població ocupada a Catalunya treballa en activitats de recerca i desenvolupament. Des del la Secretaria d'Universitats i Recerca aposten fermament per fer una aliança de centres. En un termini de tres anys volen reforçar el capital humà amb 60 contractes d'ICREA. També 750 nous contractes doctorals i 300 més postdoctorals. En paral·lel, es destinaran 20 milions d'euros anuals a consolidar les grans instal·lacions científiques.

Actualment a Catalunya hi ha prop de 1.300 grups de recerca reconeguts i vuit xarxes de referència amb uns 23.500 investigadors. De fet, un 1,5% de la població ocupada a Catalunya treballa en activitats de recerca i desenvolupament. Des de la Secretaria d’Universitats i Recerca aposten fermament per fer una aliança de centres. En un termini de tres anys volen reforçar el capital humà amb 60 contractes de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, ICREA. També 750 nous contractes doctorals i 300 més postdoctorals. En paral·lel, es destinaran 20 milions d’euros anuals a consolidar les grans instal·lacions científiques.

Des del govern, asseguren que l’11,8% de retallada en el  pressupost que ha viscut la Direcció General d’Investigació de la  Generalitat en els dos últims anys s’ha realitzat sobre centres que  no realitzaven investigació pròpiament dita.