Sentinel-6
Satèl·lit Sentinel damunt de Creta. Font: ESA/ATG Medialab
Sentinel-6

Dissabte 21 de novembre a les 18.17 h (hora central europea) s’ha llançat des de Califòrnia el satèl·lit Sentinel- 6 de l’Agència Espacial Europea (ESA), que forma part del programa Copernicus de la Comissió Europea. El satèl·lit serà llançat amb un coet Falcon-9 de Space X.

El satèl·lit és fruit d’una col·laboració entre l‘Agència Espacial Europea (ESA), l’Organització Europea per a l’Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), la Comissió Europea, NASA-JPL (Jet Propulsion Laboratory) i la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Organisation).

Dades sobre els canvis del nivell del mar

Sentinel-6 ha estat creat amb l’objectiu de garantir la continuïtat fins al 2030 de les mesures d’altimetria oceànica i millorar-ne la precisió, un tipus de dades que s’adquireixen des del 1992. Les dades obtingudes tindran moltes aplicacions a curt i llarg termini.

Mònica Roca, directora d’isardSAT, destaca que les dades seran imprescindibles per entendre els canvis que està patint el nostre planeta i els seus efectes. Serà fonamental per ajudar a entendre el clima en un futur proper i també llunyà, clau per a una bona planificació per tal de mitigar els efectes del canvi del nivell del mar. 

Amb aquestes dades es podrà conèixer quines seran les poblacions que quedaran afectades per l’increment del nivell del mar o per l’erosió de la costa.

El programa Copernicus

El programa Copernicus és el programa d’observació de la Terra dissenyat per proporcionar informació precisa, actualitzada i de fàcil accés per a millorar la gestió del medi ambient i comprendre i mitigar els efectes del canvi climàtic. Disposa de satèl·lits que permeten tenir coneixement sobre diversos àmbits del clima que afecten al nostre planeta, tals com la qualitat de l’aire en ciutats, el desgel de l’Antàrtida o Groenlàndia, el risc d’incendis o la disponibilitat d’aigua, entre d’altres.

isardSAT, empresa catalana que forma part del consorci que ha desenvolupat Sentinel-6

Des del 2010, isardSAT ha dissenyat, desenvolupat i implementat tant els algorismes i el prototip del processador com el processador operacional del radar altímetre, instrument a bord del satèl·lit que recull les dades que permeten mesurar el nivell del mar. Aquesta empresa també s’encarregarà del seu manteniment per a un òptim funcionament fins més enllà de la via útil del satèl·lit.

L’empresa isardSAT participa des de la concepció d’instruments de teledetecció civils, fins al desenvolupament d’algorismes de processament de dades, passant pel seu calibratge i manteniment després del llançament. Treballa o ha treballat també amb tots els satèl·lits d’altimetria de l’Agència Espacial Europea.

També realitza estudis per a aplicacions científiques i desenvolupa serveis personalitzats usant dades d’observació de la Terra des de la seva unitat de serveis climàtics Lobelia Earth.

Comparteix a: