La conferència inaugural ha anat a càrrec de Michio Kaku, un físic teòric que vaticina que la Humanitat viurà els propers anys revolucions centrades en la informàtica, la biologia molecular i la física quàntica. Totes tres estan molt interrelacionades, però Kaku ha vingut a Barcelona per parlar sobretot de la primera i ha dibuixat un entorn en què els ordinadors seran omnipresents, tot i que els farem servir sense adonar-nos-en. Fins i tot el vàter estarà informatitzat, amb uns sensors que t’analitzaran l’orina per detectar-hi qualsevol malaltia. El físic japonès, catedràtic a la Universitat de Nova York, espera que els xips no costin més d’un cèntim i diu que en portarem fins i tot implantats al cos, per exemple per detectar qualsevol tumor maligne abans que avanci.

Premis a la innovació

Després de la conferència de Kaku, s’han lliurat quatre premis a projectes i tecnologies desenvolupades a casa nostra que contribueixen a apropar aquest futur al present. En la categoria d’emprenedors i petites empreses, el premi BDigital ha estat per als creadors d’EyeOS, l’escriptori d’ordinador virtual al que l’usuari pot accedir via web des d’on vulgui.

Els Premis a la Innovació Digital també han reconegut, en la categoria de mitjanes i grans empreses, la tecnologia Iris, de Telefónica I+D. Es tracta d’un sistema de reconeixement visual que analitza qualsevol fotografia presa amb el mòbil per identificar un objecte i obtenir-ne més informació (és allò que coneixem com a “realitat augmentada”).

En l’apartat d’universitats i institucions, el premi ha estat per al sistema Sindicada 2.0, que COM Ràdio fa servir per compartir informació i programes entre les 136 emissores que formen part de la seva xarxa.

La ciutat intel·ligent

Als tres premis BDigital s’ha sumat enguany una categoria especial per als sistemes tecnològics que ajudin a gestionar la ciutat de forma més eficient, en els àmbits de la mobilitat, el medi ambient o el manteniment dels espais públics. La guanyadora d’aquesta primera edició del Premi Internacional Barcelona SmartCity, convocat per l’Ajuntament de Barcelona, és Zolertia. Aquesta empresa de Cerdanyola del Vallès ha creat el sistema ZoundTracker per mesurar el soroll a la ciutat que genera en temps real un mapa de la contaminació acústica.

El concepte de ciutat intel·ligent serà l’eix d’una de les darreres taules rodones del BDigital Global Congress, que té lloc fins dijous a CaixaForum. El “cloud computing” o les noves aplicacions de les TIC són també temes a tractar durant aquests quatre dies de reflexió oberta sobre el món digital i els avenços tecnològics.