pla ciencia barcelona

El Pla estratègic de ciència i innovació suposarà desplegar, des d’ara i fins al 2027, 130 milions d’euros a Barcelona, el doble del pla anterior. Segons ha detallat l’alcalde, Jaume Collboni, l’objectiu és confirmar el lideratge de Barcelona com a capital europea en l’àmbit de la ciència i la innovació. En una compareixença al Saló de Cent, on s’ha presentat el pla, l’alcalde ha afirmat: “Tenim un ecosistema d’universitats i de centres de recerca que mereixen que l’Ajuntament hi sigui present”. Una de les mesures que s’impulsaran és una nova ordenança fiscal per al sector, amb bonificacions a l’IBI i a l’IAE (l’impost sobre activitats econòmiques). Per partides, 50 milions d’euros es destinaran a la transferència; 45, a la cultura científica; 20, a la recerca; 13,5, a l’ecosistema i dos, a la formació.

foto familia pla estrategic ciencia

Sis pols científics a la ciutat

Entre els objectius del pla hi ha el d’ampliar i promoure la participació de les dones en aquest àmbit i fer que Barcelona sigui “decisiva en el disseny i la producció de xips”. A més, també aspira que la ciutat esdevingui capital de la biotecnologia i la salut. Segons ha informat l’Ajuntament, actualment a Barcelona hi ha sis pols científics, sis parcs tecnològics, vuit universitats, vuit hospitals amb instituts de recerca, 1.350 empreses del sector i 80 centres de recerca científica.

L’Ajuntament destaca que en tot aquest pla serà clau l’establiment a Barcelona del primer centre a Espanya de l’Institut Fraunhofer, l’organització més gran d’Europa en investigació aplicada. Estarà situada al Parc Científic de Barcelona i tindrà una aliança amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (BIEC). Entre els projectes que es desenvoluparan i es consolidaran també hi ha, per exemple, la plataforma Barcelona Innovation Coast, que se centrarà, entre altres coses, en el disseny de xips, la intel·ligència artificial i la ciberseguretat.

Un pol d’equipaments repartits per tota la ciutat

El pla inclou un programa d’equipaments repartits de la ciutat, alguns encara en construcció o pendents d’iniciar les obres i d’altres que ja existeixen i que es reforçaran. Aquí s’inclou: la Ciutadella del Coneixement (al Parc de la Ciutadella), el Campus Diagonal-Besòs, la zona nord-Collserola (on hi ha el Vall d’Hebron Institut de Recerca i el nou CaixaReserch Institut), el 22@ o la zona de l‘Eix Diagonal Salut, amb la construcció del nou Clínic i el creixement del Barcelona Supercomputing Center.