L’Escola Bernat de Boïl deixarà d’existir a partir del proper curs escolar. Les seves instal·lacions, ubicades al passeig de Mollerussa, acolliran l’Institut Escola el Til·ler. L’equipament educatiu, un dels tres que s’obrirà a la ciutat, oferirà formació continuada dels tres als 16 anys. És a dir, en un mateix centre hi haurà els cursos d’educació infantil, primària i secundària. Segons la Domi Viñas, actual cap d’estudis de l’Escola Bernat de Boïl i futura directora de l’Institut Escola el Til·ler, serà el centre de referència d’educació pública al barri a partir del proper curs escolar.

L’Institut Escola el Til·ler renovarà el projecte pedagògic actual de l’Escola Bernat de Boïl. Els alumnes treballaran per projectes i basant-se en tres eixos fonamentals. La natura i l’hort, les noves tecnologies i l’art i l’expressió corporal serviran per desenvolupar les capacitats dels estudiants.

Les fortaleses de l’Escola Bernat de Boïl continuaran arrelades al centre. La Domi Viñas explica que es treballen molt les relacions personals dels alumnes i també el contacte amb la família perquè poden participar i aportar propostes. L’escola també s’organitza, des de fa dos anys, per comunitats, és a dir, fan agrupacions de cursos per permetre als estudiants tenir relacions amb alumnes d’altres edats. Així hi ha el grup dels petits, de tres a cinc anys; el grup dels mitjans, de primer a tercer de primària; i, a partir de l’any vinent, el grup dels grans, que inclourà el cicle superior i primer d’ESO.

Actualment l’Escola Bernat de Boïl és d’una línia educativa i té 150 alumnes i 18 professionals. L’any que ve s’ampliarà amb un grup de primer d’ESO i dos professors més. Aquesta classe s’instal·larà en una de les aules actuals de sisè i, per això, no caldrà fer obres majors, només petits arranjaments. El curs 2018-2019, però, quan l’institut escola ofereixi segon d’ESO, es necessitarà més espai. Segons els responsables del centre, està previst que el Casal de Gent Gran Bon Pastor, ubicat al costat i amb sortida al pati de l’institut escola, allotgi el nou aulari de secundària. A més, en un futur el centre vol crear una altra línia de primària i secundària.

El dissabte 18 de març el centre organitzarà una festa per donar-se a conèixer. Serà de 12 a 14 hores del matí i es podran visitar les instal·lacions.

La tria del nom

La comunitat educativa de l’Escola Bernat de Boïl ja feia uns dos anys que es plantejava canviar el nom. De fet, havien dut a terme un procés participatiu popular entre el veïnat per rebre propostes. Amb l’institut escola, considerat de nova creació, han aprofitat per fer-ho. El Til·ler ret homenatge a un dels arbres més antics presents al pati de l’escola i també lligat a la línia educativa del centre, que inclou la natura.