L’obra guanyadora del premi Obra Sant Josep d’enguany és un edifici plurifamiliar de quatre plantes amb estructura de pilars i jàsseres de fusta. Per l’arquitecte encarregat d’aquest projecte, Pau Benach, aquest premi ha estat una sorpresa, ja que l’obra va acabar fa gairebé un any. Tot i això afirma que “un reconeixement com aquest fa reflexionar. Fa veure que les coses poden anar per aquí i que els projectes de fusta que s’estan introduint estan funcionant i tenen el seu mercat“.
En aquest sentit, House Habitat explica que la fusta s’ha utilitzat en construcció des de sempre i estan convençuts que “és el material del futur, pel seu menor impacte mediambiental i la seva contribució a combatre el canvi climàtic”. També expliquen, que al contrari del que molta gent pensa, els edificis de fusta aguanten més el foc que altres materials, perquè “està molta estona cremant però no s’ensorra”, la qual cosa permet als ocupants poder evacuar l’habitatge.
Una façana del 1895
Aquesta construcció, situada al carrer de Melcior de Palau de Sants, té una altra particularitat. En el projecte de construcció es va haver de preservar la façana existent, datada del 1895 i d’estil neoclàssic, que està protegida pel Pla especial de patrimoni. L’arquitecte que en va dissenyar la rehabilitació i la remunta de l’immoble per convertir-lo en un edifici plurifamiliar també va conservar el nucli d’escales original. D’aquesta manera va aconseguint incorporar, en un edifici modern, la tradició arquitectònica de la ciutat.
Edifici amb certificat energètic A
House Habitat aposta per la construcció sostenible i, per aquest motiu, van implantar un sistema de renovació d’aire amb recuperador de calor que permet ventilar l’edifici sense necessitat d’obrir finestres, a través d’uns filtres que purifiquen l’aire. A més, per escalfar l’aigua s’utilitza una font d’energia renovable, l’aerotèrmic, que a través de bombes de calor que extreuen l’energia de l’aire exterior i la cedeix a l’aigua.