Les travesseres de Gràcia i de Dalt no tenen nom propi de via, ja que són com “avinguda”, “plaça” o “passeig”. El mateix passa amb la travessia de Sant Antoni, via que ja no fa aquesta funció, ja que el carrer de Sant Antoni ja no existeix, ara és el d’Astúries. Per això, el Taller d’Història de Gràcia està elaborant una proposta que signifiqui donar-los nom propi i que s’hagin d’anomenar carrer de la Travessia de Sant Antoni, carrer de la Travessera de Dalt i carrer de la Travessera de Gràcia. És una petita modificació, però que permet escriure els noms de les vies amb majúscula. Segons l’impulsor de la iniciativa, Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia “posar carrer de la Travessia de Sant Antoni, perquè puguem posar-lo amb te majúscula, perquè si ho posem sol, la normativa catalana, que és la que s’aplica a partir de les directrius de l’Institut d’Estudis Catalans, això ho tomba”.

Noms de dones en lloc de santes

L’entitat d’història gracienca també ha posat la mirada en el nomenclàtor dels carrers dels voltants de la plaça de Trilla, en concret s’ha fixat en el nom de les dones. En aquest cas són santes, carrer de Santa Àgata i carrer de Santa Magdalena. Aquests noms es refereixen a les dones que van viure i van participar en la urbanització al segle XIX. La idea del taller és fer justícia i retornar els noms propis. Explica Contel que ara és un bon moment, aprofitant que “hi ha aquesta campanya d’intentar recuperar i posar noms de dones als carrers, jo penso que seria un moment oportú per intentar començar simplement, tímidament en un o dos carrers d’aquesta urbanització, de les primeres que es fan a Gràcia i recuperar el nom d’aquestes senyores que van quedar en l’oblit i els van posar el nom d’una santa, que ningú no sap què és”. La proposta seria anomenar-los carrer d’Àgata Badia o Àgata Trilla, no de Casada i Magdalena Escarabatxeras, qui en va ser la seva sogra.

Amb aquests petits canvis, la idea és anar recuperant la història de Gràcia, moltes vegades reflectida en els noms dels seus carrers i de les persones que van estar darrere de la urbanització de cada parcel·la que ara configura l’entramat de la Vila.

Comparteix a: