Fa 26 anys que se celebra la festa dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, considerada la festa major d’hivern de la Vila. Una de les novetats d’aquesta edició és que hi haurà fogueró a la plaça del Sol. Aquesta celebració té molta rellevància a la ciutat i s’inclou entre els actes programats coincidint amb les Festes de Sant Antoni.

Com a novetat aquest any hi haurà foc a la plaça del Sol

La festa grossa és dissabte, quan es fan 11 foguerons repartits per la Vila de Gràcia. Fins ara se’n feien a dues places, la de la Virreina i la de Diamant. Però enguany són nou carrers i tres places, una novetat que els fa especial il·lusió. Hi haurà fogueró a la plaça del Sol, una demanda de feia anys de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Segons explica Toni Torrens, president de l’entitat, el fet de tenir foguerons a una plaça fa que hi hagi més espai perquè la gent hi torri pa, botifarrons, sobrassada, etc. i permet fer una millor rotllana al voltant del foc.

Xeremiers i el 25è aniversari de la festa, a La Violeta

Aquest divendres al vespre s’inaugurarà a La Violeta de Gràcia l’exposició “Xeremiers antics de Mallorca”, un recull fotogràfic que Toni Torrents, president de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia va fer fa més de 20 anys, amb motiu de la primera trobada de xeremiers a Mallorca. Ara a Mallorca els xeremiers estan en alça, ja n’hi ha uns 700 de censats, un motiu per recuperar aquest material, que consta de fotografies d’antics músics i d’instruments, i que tot aquest temps havia estat oblidat en una caixa.

Després, també a La Violeta, es farà la projecció del documental dels 25 anys de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Són imatges del viatge que van fer fa un any gairebé 600 graciencs a Sa Pobla amb motiu del 25è aniversari i dels foguerons que es van fer després, com cada any, a Gràcia.

Aquesta festa s’ha convertit en un punt de trobada per a molts mallorquins, com a retrobament amb companys de quan van venir a Barcelona a estudiar. De fet, així va néixer amb Toni Torrents l’any 1993 quan tenia els seus fills estudiant a la ciutat i vivint a Gràcia i s’enyoraven d’aquesta tradició.