[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Foguerons de Sa Pobla a Gràcia 2019: Mapa i Horaris” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/foguerons-sa-pobla-gracia-mapa-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Com a novetat aquest any hi haurà foc a la plaça del Sol

La festa grossa és dissabte, quan es fan 11 foguerons repartits per la Vila de Gràcia. Fins ara se’n feien a dues places, la de la Virreina i la de Diamant. Però enguany són nou carrers i tres places, una novetat que els fa especial il·lusió. Hi haurà fogueró a la plaça del Sol, una demanda de feia anys de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Segons explica Toni Torrens, president de l’entitat, el fet de tenir foguerons a una plaça fa que hi hagi més espai perquè la gent hi torri pa, botifarrons, sobrassada, etc. i permet fer una millor rotllana al voltant del foc.

Xeremiers i el 25è aniversari de la festa, a La Violeta

Aquest divendres al vespre s’inaugurarà a La Violeta de Gràcia l’exposició “Xeremiers antics de Mallorca”, un recull fotogràfic que Toni Torrents, president de la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia va fer fa més de 20 anys, amb motiu de la primera trobada de xeremiers a Mallorca. Ara a Mallorca els xeremiers estan en alça, ja n’hi ha uns 700 de censats, un motiu per recuperar aquest material, que consta de fotografies d’antics músics i d’instruments, i que tot aquest temps havia estat oblidat en una caixa.

Després, també a La Violeta, es farà la projecció del documental dels 25 anys de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia. Són imatges del viatge que van fer fa un any gairebé 600 graciencs a Sa Pobla amb motiu del 25è aniversari i dels foguerons que es van fer després, com cada any, a Gràcia.

Aquesta festa s’ha convertit en un punt de trobada per a molts mallorquins, com a retrobament amb companys de quan van venir a Barcelona a estudiar. De fet, així va néixer amb Toni Torrents l’any 1993 quan tenia els seus fills estudiant a la ciutat i vivint a Gràcia i s’enyoraven d’aquesta tradició.