Les quatre entitats de joves que ara fa poc més d’un any van ocupar la caseta del número 29 del carrer de l’Hort de la Vila, a Sarrià, han tornar a entrar a l’edifici –anomenat Ateneu Popular– per reactivar les activitats culturals, després que l’Ajuntament els hi negués l’accés per la realització d’unes obres que havien d’avaluar en quin estat es troba la casa. Les entitats, que autogestionen l’espai a través d’una assemblea, denuncien que el consistori va canviar el pany de la porta durant les obres i que no els ha respost quan han demanat una còpia de les noves claus.

El regidor del districte de Sarrià – Sant Gervasi, Daniel Mòdol, va declarar aquest dilluns que els joves que han ocupat fa poc més d’un any la casa del número 29 del carrer de l’Hort de la Vila, de propietat municipal, no han tingut permís per accedir a l’edifici mentre han durat unes obres que han servit per determinar l’estat actual de l’edifici, de cara a una futura rehabilitació.

Les quatre entitats de joves de Sarrià han sortit al pas d’aquestes declaracions per deixar clar que el districte no els va prohibir l’accés i que van ser ells els que van cedir una còpia de les claus als tècnics municipals. “Ho vam acordar amb l’Ajuntament. Els vam dir que mentre hi hagués obres a l’ateneu, tant per la seguretat de l’espai, com per la nostra, nosaltres no hi entraríem. I per part del districte teníem el compromís que ens tornarien les claus al més aviat possible, en el moment que haguessin acabat de fer l’estudi. Però no ha estat així”, explica Laia Calderón, de l‘Ateneu Popular i membre de l’entitat El Bastó de Sarrià.

Denuncien que mentre Bimsa feia l’estudi de cales per determinar en quin estat es trobava la coberta, els murs, els forjats i la fonamentació de l’edifici, el pany de la porta de la casa es va canviar. “Vam demanar una còpia de les noves claus, però ens van donar allargues, fins que ens vam assabentar a través de les xarxes socials que els grups polítics municipals havien entrat per veure la casa.” La gerent del districte, Amàlia Ganga, segons els joves, no sabia res de la nova clau ni que els grups polítics haguessin fet una visita a l’espai. El col·lectiu afegeix que durant el procés de les obres tampoc no se’ls ha informat. Per això, asseguren,  ja fa prop de 10 dies que van entrar de nou a l’edifici, en van canviar el pany i van reprendre les activitats culturals.

Les quatre entitats juvenils que autogestionen l’espai assembleàriament són el col·lectiu Arran Sarrià-Esberla, El Bastó de Sarrià, La Borda Feminista i la Comissió de Festes Alternatives de Sarrià, tot i que la casa, que és utilitzada per una cinquantena de persones, és el lloc de reunió d’alguns caus i, puntualment, de l’assemblea local de la CUP del districte de Sarrià- Sant Gervasi. A aquest ateneu, gestionat per una quinzena de persones, s’organitzen tallers, xerrades i activitats alternatives. Els seus membres continuen defensant el projecte amb l’objectiu que tothom pugui decidir com vol que es gestioni.

El regidor del districte de Sarrià – Sant Gervasi, Daniel Mòdol, va informar que amb les dades actuals s’encarregarà un projecte de rehabilitació, “no pensant en el futur, sinó per mantenir-ne l’estat original i frenar-ne el deteriorament”, i que posteriorment es farà un “procés participatiu obert per veure quin ús es dona a aquest equipament”. Des de l’assemblea de joves de l’Ateneu Popular deixen clar que volen poder decidir “com i quan es fa la rehabilitació d’aquest espai” i que els treballs han d’estar dirigits per la cooperativa d’arquitectes Lacol. “Han treballat en altres casals ocupats com ara Can Vies i creiem que s’adequa a les nostres necessitats i a la gestió d’aquest espai”, remarca Laia Calderón.