Són 11 les associacions de comerciants que s’han agrupat en la Federació Gràcia Comerç. Són entitats de tot el districte de Gràcia que tenen en comú el comerç de proximitat i l’arrelament al barri i han pensat que juntes podrien potenciar una marca, cuidar la zona i donar-se a conèixer a la resta de la ciutat. La singularitat de les botigues de Gràcia són la convivència de joves emprenedors amb botigues històriques. Experiència amb energia i idees noves. Una de les propostes que s’està treballant és la presència a les xarxes socials de la federació, les associacions i les botigues, també una intranet, perquè els comerciants es puguin comunicar fàcilment. La nova entitat també té dinamitzadores i el suport del districte de Gràcia, que ha facilitat tot el procés de constitució.

Les 11 associacions de comerciants que, de moment, en formen part són: les associacions d’Astúries, de Ramon y Cajal, de Travessera de Dalt, de Vallcarca i Rodalies, de Verdi Comerç, de Travessera Central, de Torrijos, de Riera de Sant Miquel, de Portal de la Llibertat, l’Eix Torrent i d’Artesans i Artistes de Gràcia. Els botiguers consideren que els calia una sola veu que fos interlocutora amb l’Administració, amb altres entitats o amb els veïns.

La primera acció conjunta serà al maig amb la Diada del Comerç al Carrer. També es faran accions per la Nit Lila o la campanya de Nadal. Ara, ja són més de la meitat d’associacions del districte que en formen part, però la idea és seguir creixent per anar fent pinya.