L’Orfeó Sarrianenc compleix 100 anys i farà un concert aquest dissabte al vespre al Teatre de Sarrià en què participaran tots els cors: el juvenil, les veus blanques -el de noies-, l’Orfeó -el centenari i el que integra més cantaires- i l’infantil, que des de l’any passat s’ha recuperat, tal

 com explica Gerard Ibáñez, director del cor: “Estem intentant fer renéixer el planter de l’Orfeó. És un projecte molt familiar, estem intentant fer néixer els fonaments, que són els més petitons de la casa”.

La història de l’Orfeó Sarrianenc

Va ser fundat pel mossèn, compositor i organista Àngel Obiols l’any 1917 i el seu primer concert va ser ‘El cant de la senyera’ amb la hissada de la bandera catalana a l’ajuntament de Sarrià, quan aquest era un poble. El catalanisme i el cristianisme sempre han acompanyat aquesta entitat, que es va fundar com un cor i va convertir-se en una entitat sociocultural del barri de Sarrià, tal com explica la sarrianenca Marta Piera. “De petita havia ballat a l’esbart, havíem fet ‘L’Estel de Natzaret’, per aquí hi ha fotografies del meu pare fent del Benjamí a l’obra de teatre, nosaltres ballant amb 15 anys, tota una vida a l’Orfeó”.

A l’Orfeó es feia teatre i esport i hi havia escola, biblioteca i fins i tot una borsa de treball i una caixa de préstecs. Des dels inicis va tenir presència femenina, ja que des que es va fundar el cor el van integrar homes, dones i nens, un fet avançat al seu temps. De fet, tal com indica la presidenta, Gemma Burrull, el penó el representa una noia: “En crear el penó es va posar la imatge de la noia, que era innovador perquè en aquell moment tot eren homes, llavors es va crear aquesta imatge d’una noia que llegeix la partitura”.

El llegat: el Teatre de Sarrià

El primer teatre s’havia construït l’any 1905 i l’Orfeó va decidir fer una gran reforma el 1927. Malgrat tractar-se d’un teatre, l’obra es consagrava a la música com a principal activitat artística. Per aquest motiu, a dalt de la façana es va col·locar la figura d’una lira, que encara es manté actualment, en lloc de les màscares de la tragèdia i la comèdia com era habitual en els teatres.

El centre parroquial el salva dels franquistes

L’entitat va ser ocupada durant la Guerra Civil i tot el contingut va ser cremat o buidat, per això pràcticament no se n’ha conservat cap document. Durant el franquisme, el 1943, va passar a mans del Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià a fi que no es quedés en poder dels falangistes i poguessin mantenir les seves activitats.

Actualment, l’Orfeó Sarrianenc és una de les entitats de l’Associació Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià -ja que el centre parroquial va canviar el nom el 2009-, que aglutina el cor infantil, el juvenil, el de les veus blanques i el centenari: l’Orfeó Sarrianenc.

Comparteix a: